Újabb és újabb közkincsek kerülnek elő a kiszombori Rónay Tibor kúriából

Az egykori rendőrség, tsz-iroda, bisztró, majd a Zombortej Kft. irodájának épülete decemberben került Csanádi Ferenc vállalkozóhoz, az őszi időközi választás polgármesterjelöltjéhez. Közlése szerint szeretné az épületet a jövőben a község javára fordítani, a felújítás előtt azonban értékmentésbe kezdtek.

Az értékmentés kapcsán Kiszombor helytörténetével foglalkozó lakosaihoz, Borsi Sándorhoz és Papp Mátéhoz fordult segítségért. Továbbá megkereste Szikszai Zsuzsannát, a makói múzeum igazgatóját, Endrész Erzsébetet, a kiszombori Helytörténeti Gyűjtemény vezetőjét, hogy segítsenek a felkutatott iratok, tárgyak szakszerű azonosításában, kezelésükben. Terveiről tájékoztatta a hivatalt is Szekeres Krisztián alpolgármesteren keresztül.

Csanádi közölte: számos, a Rónayakhoz és a kúriához köthető használati és egyéb más tárgy került elő. A kutatás megkezdése és a tárgyak előkerülése óta mindenki szorgosan dolgozik ennek a rendszeresítésén és feldolgozásán. Az előkerült tárgyakat és kutatási eredményeket egy erre a célra létrehozott Facebook oldalon teszik közzé, melyet ide kattintva találnak.

Távlati célok közé tartozik a tárgyak teljes feldolgozása és a kutatás lezárása után egy időszakos kiállítás megnyitása, ahol mindenki személyesen ismerheti meg az épület történetét és csodálhatja meg a kúriából előkerült izgalmas tárgyakat. A Tibor-kúria felújítása után a tárgyak a kúriában kapnának helyet, amelyet a jövőben minden kiszombori természetesen ingyenesen tekinthetne meg – fűzte hozzá Csanádi Ferenc.

A Szent István téri ingatlant Rónay József építette későklasszicista stílusban 1854-55-ben. Halálát követően Mihály lett a tulajdonos, aki Csongrád vármegye első alispánja lett 1848-ban. A szabadságharc bukása után Aradon tartották várbörtönben, ahonnan 1854-ben szabadult. Utolsó Rónay tulajdonosa Mihály volt 1909-től, aki egészen az államosításig élt a kúriában, 1949-ben költözött Szegedre. Ezt követően a kúria a helyi termelő szövetkezet kezelésébe került – olvasható a kastelyok-utazas.hu-n.

(Fotók: Csanádi Ferenc Facebook oldala)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink