Újabb és újabb közkincsek kerülnek elő a kiszombori Rónay Tibor kúriából

Az egykori rendőrség, tsz-iroda, bisztró, majd a Zombortej Kft. irodájának épülete decemberben került Csanádi Ferenc vállalkozóhoz, az őszi időközi választás polgármesterjelöltjéhez. Közlése szerint szeretné az épületet a jövőben a község javára fordítani, a felújítás előtt azonban értékmentésbe kezdtek.

Az értékmentés kapcsán Kiszombor helytörténetével foglalkozó lakosaihoz, Borsi Sándorhoz és Papp Mátéhoz fordult segítségért. Továbbá megkereste Szikszai Zsuzsannát, a makói múzeum igazgatóját, Endrész Erzsébetet, a kiszombori Helytörténeti Gyűjtemény vezetőjét, hogy segítsenek a felkutatott iratok, tárgyak szakszerű azonosításában, kezelésükben. Terveiről tájékoztatta a hivatalt is Szekeres Krisztián alpolgármesteren keresztül.

Csanádi közölte: számos, a Rónayakhoz és a kúriához köthető használati és egyéb más tárgy került elő. A kutatás megkezdése és a tárgyak előkerülése óta mindenki szorgosan dolgozik ennek a rendszeresítésén és feldolgozásán. Az előkerült tárgyakat és kutatási eredményeket egy erre a célra létrehozott Facebook oldalon teszik közzé, melyet ide kattintva találnak.

Távlati célok közé tartozik a tárgyak teljes feldolgozása és a kutatás lezárása után egy időszakos kiállítás megnyitása, ahol mindenki személyesen ismerheti meg az épület történetét és csodálhatja meg a kúriából előkerült izgalmas tárgyakat. A Tibor-kúria felújítása után a tárgyak a kúriában kapnának helyet, amelyet a jövőben minden kiszombori természetesen ingyenesen tekinthetne meg – fűzte hozzá Csanádi Ferenc.

A Szent István téri ingatlant Rónay József építette későklasszicista stílusban 1854-55-ben. Halálát követően Mihály lett a tulajdonos, aki Csongrád vármegye első alispánja lett 1848-ban. A szabadságharc bukása után Aradon tartották várbörtönben, ahonnan 1854-ben szabadult. Utolsó Rónay tulajdonosa Mihály volt 1909-től, aki egészen az államosításig élt a kúriában, 1949-ben költözött Szegedre. Ezt követően a kúria a helyi termelő szövetkezet kezelésébe került – olvasható a kastelyok-utazas.hu-n.

(Fotók: Csanádi Ferenc Facebook oldala)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

A nap témája: Enyhül a kánikula a héten

Kánikulával kezdődik a hét, de aztán előbb egy, majd várhatóan még egy hidegfront is eléri az országot, hatásukra pedig több fokkal visszaesik a hőmérséklet. A hét második felében már jellemzően 30 Celsius-fok alatt alakulnak a csúcsértékek, vasárnap néhol csak 20 fokig melegszik a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Legalább 25 támogatót keres a Makói Csípős

Oldalunk célja a 2015-ös megalapítás óta Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Ezek a célkitűzések veszélybe kerültek, így számítunk azon Olvasóink támogatására, akik fontosnak tartják, hogy működjön Makón kormányfüggetlen sajtóorgánum.

Tovább olvasom »