A Republikon felmérése alapján a Jobbik a legnépszerűbb ellenzéki párt

Ahogyan arról már beszámoltunk, a Fidesz-KDNP támogatottsága a korábbi csökkenést követően – ugyan kis mértékben – növekedett a teljes népesség, illetve a pártválasztók körében is: jelenleg 32, valamint 47 százalékon áll a Republikon Intézet májusi pártpreferencia-kutatásának elemzése alapján.

A Momentum a teljes népességben 7, a pártválasztóknál 11 százalékot tudhat magáénak, míg a DK 8 és 12 százalékot.

A Jobbik 10 és 14 százalék támogatottsággal bír, ezzel májusra stabilan a legnépszerűbb ellenzéki párt címét tudhatja magáénak.

Az MSZP stagnál, a teljes népességben 6, a pártválasztók között 9 százalékos a támogatottsága. A Párbeszéd, az LMP és a Mi Hazánk szintén nem változtatott a helyzetén: a Párbeszéd és LMP 1 százalékkal bírnak a teljes népességben, 2 százalékkal a pártválasztók körében.

A Mi Hazánk pedig 1 százalékkal bír mind a teljes népesség, mind a pártválasztók körében. Májusban a Fidesz visszanyert egy újabb százalékpontot, a Republikon elemzése szerint a nyitás játszhatott közre a növekedésben amellett, hogy a DK és a Momentum újra kissé gyengültek. A Jobbik ebben a hónapban nem vesztett.

Az ellenzéken belüli erőviszonyokról elmondható, azok nagyságrendileg nem sokat változtak, az ellenzéki összefogás támogatottsága pedig összesítve nagyobb a Fidesz-KDNP táboránál. Számszerűsítve a teljes népességben 32-33 százalék, a pártválasztók között pedig 47-50 százalék.

A kutatás 1000 fő telefonos megkérdezésével készült május 18-24. között nem, életkor, iskolai végzettség, illetve településtípus szerint reprezentatív az ország felnőtt lakosságára.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

Közlekedő Tömeg: a tavalyinál is súlyosabb a MÁV járműhelyzete

A tavalyi mélypont után tovább csökkent a MÁV-Start üzemképes, a nem villamosított vasútvonalakat kiszolgáló dízel-motorvonatainak száma – írja közleményében a Közlekedő Tömeg Egyesület. A közérdekű adatigénylésére kiadott járműállományi adataiból kitűnik, a járműhiányra hivatkozva elrendelt vasútbezárások sem voltak képesek a MÁV dízeljármű-gazdálkodását konszolidálni.

Tovább olvasom »