A nap témája: 19 ország politikusa teljes körű vizsgálatot kér a magyar választásokra

Öt különböző frakcióból 62 EP-képviselő szólította fel az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetet (EBESZ) arra, hogy küldjön teljes körű missziót az áprilisi magyarországi országgyűlési választásokra – írja a brüsszeli Politico, amelyet a Euronews szemlézett. 

,,Öt politikai csoportból és 19 különböző országból érkeztünk. De mindannyian osztjuk azt az aggodalmat, hogy a választások nem a legszigorúbb demokratikus normák szerint zajlanak” 

– olvasható abban a levélben, amelyet Daniel Freund német zöldpárti európai parlamenti képviselő kezdeményezett. Az aláírók között van a néppárti finn Petri Sarvamaa, vagy a német szociáldemokrata Katarina Barley is.

A mostani helyzet a 62 EP-képviselő szerint még több aggodalomra ad okot.

,,Az idei választások előtt további rendkívül aggasztó fejleményeket figyeltünk meg” – fogalmaznak, példaként a a járványügyi veszélyhelyzet alatt elfogadott törvénymódosításokat hoztak, és azt a tavaly novemberben elfogadott törvényt, mely legalizálja a fiktív lakcím létesítését, ami több civil szervezet szerint

,,az eddigieknél is szélesebb kapukat nyithat a voksturizmus előtt”.

Az ellenzék által voksturizmusnak nevezett jogszabály-módosítás lényege az, hogy megváltoztatja a lakóhely fogalmát, ennek megfelelően a lakóhely egy kapcsolattartási címmé változik, amely esetében az ottélésnek csak a vélelme lesz meg. A fiktív lakóhely létesítése vagy az abban való közreműködés így nem büntetőjogi kategória innentől kezdve.

A levél a magyar demokratikus rendszer leépülése, illetve az intézmények legitimitása miatti aggodalom újabb jelzése az EP-től, azután, hogy hónapok óta nyomás alatt tartják az Európai Bizottságot azért, hogy indítsa el a jogállamisági mechanizmust. Amennyiben elindítják, akkor a bizottság visszatarthat uniós pénzeket, azoktól a tagállamoktól, ahol az alapvető elvek olyan megsértését állapítja meg, amely veszélyezteti az EU költségvetését.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

Határ nyílik Kübekháza és Óbéba között

Jóváhagyta a román kormány a szerb–magyar–román hármas határnál található Kübekháza – Óbéba (Beba Veche) közúti határátkelő megnyitásáról szóló határozatot csütörtökön – közölte Mihai Constantin kormányszóvivő a héten.

Tovább olvasom »