Határ nyílik Kübekháza és Óbéba között

Jóváhagyta a román kormány a szerb–magyar–román hármas határnál található Kübekháza – Óbéba (Beba Veche) közúti határátkelő megnyitásáról szóló határozatot – közölte Mihai Constantin kormányszóvivő a héten.

A döntést Temesváron megrendezett, bánsági regionális projektekkel foglalkozó kihelyezett ülésén hozta meg a kabinet. A kormányhatározat értelmében a – korábban több ízben ideiglenesen megnyitott – határátkelőt gyalogosan, személygépkocsival, vagy 3,5 tonnánál nem nagyobb áruszállító járművekkel vehetik majd igénybe az utasok, 8-20 (közép-európai idő szerint 7-19) óra között.

A határátkelő megnyitására a határellenőrzéshez szükséges infrastruktúra előkészítése és közművesítése után kerül sor. Erről diplomáciai csatornákon fognak egyeztetni a magyar féllel – magyarázta az ülés után a kormányszóvivő. A kormányhatározat lehetővé teszi, hogy később – szintén a magyar féllel folytatandó egyeztetés nyomán – bővítsék a nyitvatartási időt és a teherforgalom súlykorlátját 7,5 tonnára emeljék.

A magyar–román–szerb hármas határnál – a Triplex Confinium határkőnél – több ízben szerveztek korábban néhánynapos ideiglenes határnyitást az utóbbi két évtizedben a Duna-Maros-Körös-Tisza (DMKT) Eurorégióban részt vevő önkormányzatok.

Kübekháza és a szerbiai Rábé között pedig már 2019-ben megnyílt az állandó határátkelőhely.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

58 éve hunyt el Tamási Áron,  Kossuth-díjas magyar író. Leggyakrabban az ún. népi írók közé sorolják.

Tovább »

Közlekedő Tömeg: a tavalyinál is súlyosabb a MÁV járműhelyzete

A tavalyi mélypont után tovább csökkent a MÁV-Start üzemképes, a nem villamosított vasútvonalakat kiszolgáló dízel-motorvonatainak száma – írja közleményében a Közlekedő Tömeg Egyesület. A közérdekű adatigénylésére kiadott járműállományi adataiból kitűnik, a járműhiányra hivatkozva elrendelt vasútbezárások sem voltak képesek a MÁV dízeljármű-gazdálkodását konszolidálni.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Gyermeknapra Bohócdoktor csomagot kapott 25 gyermekkórház

A gyermeknap előtti hetekben a piros orros önkéntesek lelkesen dobozokba csomagolták a játékokat, írószereket, finomságokat tartalmazó ajándékokat, melyeket a Foxpost szállít ki a gyermekkórházakba. A tárgyi adományozás segíti a hosszabb ideig benn fekvő gyermekek számára a lelki egyben maradást.

Tovább olvasom »