A nap témája: A háborúra hivatkozva energetikai cégeket államosít a kormány

Megjelent a Magyar Közlönyben a rendelet arról, hogy állami felügyelet alá vonhatják „a veszélyhelyzet során teendő intézkedések keretében gazdálkodó” szervezetek működését.

A kormány az orosz-ukrán háborúra, mint „Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, illetve humanitárius katasztrófára” hivatkozva úgy döntött, hogy átmenetileg

az ellátás folyamatosságára és biztonságára vonatkozó közérdek érvényesítése érdekében a stratégiai és nemzetbiztonsági szempontból kiemelt energetikai iparágak, így különösen a villamosenergia-, földgáz-, kőolaj-, távhőipar és bányászat jelentős vagy meghatározó piaci erővel bíró szereplőit (a továbbiakban: gazdálkodó szervezet) – közöttük is kiemelten az FGSZ Földgázszállító Zártkörűen Működő Részvénytársaságot és a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetséget – a magyar állam felügyelete alá vonhatja.

Az Orbán Viktor által jegyzett rendelet lehetővé teszi, hogy az állami felügyelet gyakorlására kijelölt személy olyan intézkedéseket hozzon, amelyek szükségesek a gazdálkodó szervezet működőképességének fenntartásához, a felügyelet hatékony ellátásához,

kizárólagosan döntsön a felügyelet alá vont gazdálkodó szervezet legfőbb döntéshozó szervének hatáskörébe tartozó ügyekben.

(alfahir.hu)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Triplex kerékpártúra indul Makóról

A Makói Természetbarát Sportegyesület jövő hét szombaton (május 25.) rendezi meg a szokásos Triplex kerékpártúráját, Kübekházán és a hármashatáron át Óbébára, és Rábéra. A részvétel ingyenes, minden érdeklődőt várnak reggel, a Hagymaház előtt.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink