Megállapította a rendőrség, nem történt bűncselekmény a vásárhelyi busz-ügyben

Az önkormányzatnak már két rendőrségi határozata is van arról, hogy a vásárhelyi autóbuszos tömegközlekedéssel kapcsolatban nem követtek el bűncselekményt.

2021 elején Lázár János országgyűlési képviselő tett feljelentést. Azt gyanította, hogy bűncselekmény történt a személyszállítással, a városi buszközlekedés működtetésével kapcsolatban.

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóságának Gazdaságvédelmi Osztálya vizsgálta az ügyet és a hivatali visszaélés bűntett gyanúja miatt indított eljárást megszűntette bűncselekmény hiányában.

2022 június végén Benkő Zsolt települési képviselő tett feljelentést, ő is úgy vélte, hogy hűtlen kezelés történt. A feljelentést a képviselő elektronikus úton a Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányságon tette meg. A Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője kizárási indítványt terjesztett elő, amelynek a bűnügyi országos rendőrfőkapitány-helyettes helyt adott és a Békés Megyei Rendőr-főkapitányságot jelölte ki a büntetőeljárás lefolytatására.

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóságának Gazdaságvédelmi Osztálya ismét megállapította, hogy „a cselekmény nem bűncselekmény” – erre hivatkozva megszüntették az eljárást.

A határozatban egyértelműen leírják, hogy: „A helyi menetrendszerinti személyszállítás egy szolgáltatási koncessziónak minősül, így a közbeszerzési törvény alkalmazása alól kivételt képez. Ebben az esetben egy külön ágazati jogszabály A személyszállítási szolgáltatásokról szóló 2012. évi XLI. törvény szerint kell eljárni. Az Önkormányzat megfelelően alkalmazta ezt a jogszabályt.”

Megállapították, hogy a nyomozás adatai szerint vagyoni hátrány okozására vagy kötelességszegésre utaló adat nem merült fel.

Tény, hogy egy közigazgatási szerv, a Közbeszerzési Döntőbizottság nem értett egyet az önkormányzat döntésével, de ez a határozat egyrészt nem jogerős, másrészt még jogerősség esetén sem következne ebből automatikusan bármilyen bűncselekmény elkövetése.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink