Megállapította a rendőrség, nem történt bűncselekmény a vásárhelyi busz-ügyben

Az önkormányzatnak már két rendőrségi határozata is van arról, hogy a vásárhelyi autóbuszos tömegközlekedéssel kapcsolatban nem követtek el bűncselekményt.

2021 elején Lázár János országgyűlési képviselő tett feljelentést. Azt gyanította, hogy bűncselekmény történt a személyszállítással, a városi buszközlekedés működtetésével kapcsolatban.

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóságának Gazdaságvédelmi Osztálya vizsgálta az ügyet és a hivatali visszaélés bűntett gyanúja miatt indított eljárást megszűntette bűncselekmény hiányában.

2022 június végén Benkő Zsolt települési képviselő tett feljelentést, ő is úgy vélte, hogy hűtlen kezelés történt. A feljelentést a képviselő elektronikus úton a Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányságon tette meg. A Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője kizárási indítványt terjesztett elő, amelynek a bűnügyi országos rendőrfőkapitány-helyettes helyt adott és a Békés Megyei Rendőr-főkapitányságot jelölte ki a büntetőeljárás lefolytatására.

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóságának Gazdaságvédelmi Osztálya ismét megállapította, hogy „a cselekmény nem bűncselekmény” – erre hivatkozva megszüntették az eljárást.

A határozatban egyértelműen leírják, hogy: „A helyi menetrendszerinti személyszállítás egy szolgáltatási koncessziónak minősül, így a közbeszerzési törvény alkalmazása alól kivételt képez. Ebben az esetben egy külön ágazati jogszabály A személyszállítási szolgáltatásokról szóló 2012. évi XLI. törvény szerint kell eljárni. Az Önkormányzat megfelelően alkalmazta ezt a jogszabályt.”

Megállapították, hogy a nyomozás adatai szerint vagyoni hátrány okozására vagy kötelességszegésre utaló adat nem merült fel.

Tény, hogy egy közigazgatási szerv, a Közbeszerzési Döntőbizottság nem értett egyet az önkormányzat döntésével, de ez a határozat egyrészt nem jogerős, másrészt még jogerősség esetén sem következne ebből automatikusan bármilyen bűncselekmény elkövetése.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink