Természetfotósokat díjaztak

Másodszor hirdette meg a Makói Természetbarát Sportegyesület és a Hagymaház természet fotó-pályázatát. A tavalyi makói fák után az idén a városban, de vadon élő állatok, és az égi jelenségek voltak a megadott témák.

Kevesebb alkotás érkezett be, mint tavaly, hiszen a témák sokkal nehezebbek voltak, de igen szép, és magas színvonalú művek kerültek a zsűri asztalára, és aztán a kiállító tablókra. A pályázat eredményének kihirdetését, és a kiállítás megnyitóját múlt hét pénteken tartották.

A megnyitón a pályázókon és érdeklődőkön kívül Dr. Rosztóczi András, a Csongrád-megyei Természetbarát Szövetség elnöke és neje, valamint Rója István volt gimnázium igazgató, a Makói Természetbarát Sportegyesület elnöke is részt vett,

A jelenlévők köszöntése után Mezei József, Hubai Jenő: Hullámzó Balaton című művét adta elő, Benkő Zoltán zongora kíséretével, felkészítő tanár Rácz Gabriella volt.

Ezután Hajdu Gábor, a Makói Természetbarát Sportegyesület elnökségi tagja nyitotta meg a kiállítást. Megnyitó beszédét egy Hamvas Béla idézettel kezdte:

„Az egész világ a tiéd. Szabad vagy a kövektől az éterig. Ismerd meg, hódítsd meg, senki se tiltja, de jaj neked, ha magadnak tartod. Amiből másnak nem adsz, legyen az arany, iszappá válik; legyen szent fény, átokká válik; legyen gyönyör, halállá válik.”

Ezek a gondolatok a fényképészekre különösen illenek. – tette hozzá Hajdu.

Az itt látható képeknek külön értéket ad az a tény, hogy a vadon élő állatokat bizony nem egyszerű lencsevégre kapni. Sok idő, feszült figyelem, türelem, kitartás és állóképesség szükséges hozzá, no, és az a bizonyos szerencse-faktor, hogy jó helyen legyünk jó időben! Ehhez viszont már elengedhetetlen a természetismeret is, amivel tudatosan rákészülhet a fotós, hogy hol, mikor, mit keressen. Ez az égi jelenségekre is vonatkozik. És ami a körülményeknél és a rendelkezésre álló technikánál is fontosabb: a belső látás és az érzékeny, komponáló agy! Ha mindezek az összetevők együtt vannak, akkor igazi művészetté válik a dokumentálás. Nos, az idei pályázóinknál művészetté vált! – fejtette ki.

Ezután a zsűri döntését Oláh Nóra művésztanár ismertette:

  • Mányi Klaudia Jégbe zárva című képéért emléklapot vehetett át a zsűri elnökétől, Kis Jenő szobrászművésztől. A zsűri másik két tagja, Szabó Mária Gizella tanár, és Naszradi András természetfotós, sajnos nem tudott jelen lenni a megnyitón.
  • Mányi Mátyás, Sipos István, Dancsó Balog Ágnes, és Hajdu Gergely szintén emléklappal távozhatott.
  • Lóczi Gábor két sorozattal, és két önálló képpel 3. helyezést ért el, amiért oklevelet, és könyvutalványt vehetett át.
  • Hegedűs Éva második helyezést ért el 5 képével, amelyek közül a Kérész rajzás naplementében különösen szép. Oklevél, és könyvutalvány volt a jutalma.
  • Az első helyezett Viseráczki András szintén mind az öt képe nagyon nagy szakmai tudást, természet szeretet, és komponáló képességet tükröz, különösen a villámot ábrázoló Kapocs című. Ő szintén oklevelet, és könyvutalványt vehetett át.
  • Kolumbán Katalin szintén nagyon jó „fotós szemmel” rendelkezik. Ő is öt képet küldött a pályázatra, amiért a zsűri különdíjjal jutalmazta. A vizes palackot a naplemente utolsó fényeiben ábrázoló képe egyenesen „libabőr”, ahogy Oláh Nóra fogalmazott. Ajándékcsomagot kapott, és egy lehetőséget, hogy önálló kiállítást rendezzen képeiből a Makói Levéltárban.

A pályázatot és a kiállítást a Makói Természetbarát Sportegyesület, és a Csongrád Megyei Természetbarát Szövetség szponzorálta és augusztus 29-ig tekinthető meg a Hagymaház aulájában, valamint a Makói Természetbarát Sport Egyesület  Facebook oldalán.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Több ezren tüntettek a pedagógusok mellett és az oktatásért

Tüntetést szervezett több pedagógusszervezet szombat délután öt órára a Klebelsberg Központ Bajcsy-Zsilinszky úti épülete elé. A november 30-i elbocsájtások ellen tiltakoznak: három budapesti gimnáziumból nyolc tanárt rúgtak ki azonnali hatállyal. A szervezők szerint több ezren lehettek az eseményen – írja az Euronews.

Tovább »

A földhivatalokban is szünetel majd az ügyintézés

A legtöbb állami ügyfélszolgálathoz hasonlóan az ingatlanügyi hatóságoknál is szünetel december 22. és január 9. között az ügyintézés. Az ez idő alatt beérkezett kérelmeket a földhivatalok január 9-én dolgozzák fel, ezért az ügyfélszolgálatok legkorábban január 10-én nyitnak ki.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Zárva lesz a városháza

Igazgatási szünet lesz az önkormányzatnál december 22. és január 6. között, addig egyablakos ügyeleti rendszerben lehet ügyet intézni néhány órában.

Tovább olvasom »