Bartók: kérdés, hogy a köznevelési államtitkárság tesz-e bármilyen intézkedést

A bartókos szülők jogi képviselője újabb levelet írt a köznevelésért felelős államtitkárságnak, ugyanis korábbi hivatalos megkereséseikre 15 nap elteltével sem reagáltak az intézmény átszervezéséről. Szerencsére nem az államtitkár döntésére alapozták az ügyüket, hanem a bíróságon indított perre és az azonnali jogvédelemre – amit legkésőbb augusztus 10-én meg kell kapniuk.

Dr. Kotroczó Béla legújabb levelében emlékeztette az államtitkárságot: június 29-én postai úton elküldték az iskolaátszervezési határozatot megtámadó beadványt, melyet átvettek; július 7-én e-mailben írt, melynek érkezését a Belügyminisztérium levelezőrendszere visszaigazolt; július 15-én posta úton egy törvényesség helyreállítási kérelmet vettek át, valamint e-mailben július 27-én kereste őket, aminek megérkeztét szintén viszaigazolta a levelezőrendszer. Reakció, válasz egyikre sem érkezett, sem az iktatásról, ügyszámról, ügyintézéről, annak ellenére, hogy a törvény szerint a szülői közösség javaslatára 15 napon belül érdemi választ kötelesek adni.

A július 7-i beadvány válasz nélkül maradása miatt a Klebelsberg Központhoz benyújtott közérdekű adatigénylésből tudták meg, hogy ők nem tettek javaslatot a Makói Általános Iskola átszervezésére, ezért a köznevelésért felelős miniszter sem döntött az átszervezésről. Azonban a Bartók székhelyintézményt a Hódmezővásárhelyi Tankerület mégis kiürítette. A szülők ezért fordultak a miniszterhez, mert veszélybe került a törvényes tanévkezdés a székhelyintézményben.

Amit az iskolával kapcsolatban tudnak, azt kizárólag a közérdekű adatigénylésre kapott válaszból tudják, mert sem az államtitkárság, sem a tankerület, sem az intézményvezető nem adott választ a szülők által benyújtott beadványokra.

Kotroczó szerint ,,egy magyar kisváros egyetlen állami fenntartású általános iskolája patinás székhelyintézményének a bezárása/törvényes működése problémája van annyira jelentős, – amint azt az államtitkárságra megküldött, 3400 támogató által aláírt petíció is tanúsít, – hogy megérdemelt volna az érintett szülői közösség valamilyen választ az államtitkárság részéről, hogy tudja, foglalkoznak-e egyáltalán az üggyel.”

A válaszok elmaradása miatt a szülők kénytelen voltak a közigazgatási pert megindítani a tankerület ellen a Szegedi Törvényszéken. Ezzel egyidejűleg azonnali jogvédelmet kértek a székhelyintézményben történő oktatása biztosítására. A perrel kapcsolatosan alapvető kérdés lenne, hogy a köznevelésért felelős államtitkárság tesz-e bármilyen intézkedést a Makói Általános Iskola székhelyintézményével kapcsolatosan, mert nyilvánvaló módon ez kihatással van a perre, annak érdemi folytatására – zárul a jogász levele.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Az új határvadászok tizede már felmondott

Augusztus 15. és november 21. között 86 szerződéses határvadász fel is mondott (hatósági szakzsargonnal élve: benyújtotta lemondó nyilatkozatát) – tudta meg a Magyar Hang az Országos Rendőr-főkapitányságtól. Vagyis, az aktív állomány tizede már lemorzsolódott, hiszen a felmondás azonnal hatállyal megszünteti a rendőrségi jogviszonyt.

Tovább »

Fejlemény a Bartók-ügyében: a bíróság mérlegelés nélkül utasította el tiltakozó szülők kérelmét

Az ítélőtábla nem mást mondott, minthogy a bíróság iratellenes érvre alapozva, mérlegelés nélkül utasította el a kérelmünket – azaz nem létezik semmilyen irat, amire hivatkozhat a tankerület, hogy jogosan van a Bartók az Almásiban. Szóval indul a második menet – adta hírül a bartókos szülők jogi képviselője az iskoláért összefogott csoportban.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Fejlemény a Bartók-ügyében: a bíróság mérlegelés nélkül utasította el tiltakozó szülők kérelmét

Az ítélőtábla nem mást mondott, minthogy a bíróság iratellenes érvre alapozva, mérlegelés nélkül utasította el a kérelmünket – azaz nem létezik semmilyen irat, amire hivatkozhat a tankerület, hogy jogosan van a Bartók az Almásiban. Szóval indul a második menet – adta hírül a bartókos szülők jogi képviselője az iskoláért összefogott csoportban.

Tovább olvasom »

📷 Naptáron a makói fürdőkultúra története

Naptár- és könyvbemutatót tartott a Szirbik Miklós Egyesület, az önkormányzati épületek bezárása miatt a Galamb József iskolában. A 2023-as falinaptár a makói fürdőkultúrát mutatja be, Marosvári Attila könyve Csanád vármegye első világháború utáni erőszakos időszakáról szól.

Tovább olvasom »