A nap témája: Akiknek már nem használ a műtét, azokat leveszik a várólistákról

2019 tavaszán 25 ezren vártak valamilyen műtétre a hazai egészségügyben, idén a várólistán lévők száma közel 50 ezerre emelkedett – írja a Népszava.

A most a kormány elé kerülő javaslatban könyvelési, adminisztratív, valamint motivációs eszközökkel igyekeznek rövidíteni a várólistákat.

Ha a javaslatot elfogadja a kabinet, akkor eleve csak azok kerülnek várólistára, akiknek 60 napnál többet kell várniuk az ellátásukra. Azok sem szerepelnek majd a várólistán akik az első lehetséges műtéti időpontnál későbbit kérnek – írja a portál. Azokat is az úgynevezett előjegyzési listára sorolják vissza, akik a tervezett műtétjükre – indoklás nélkül – nem érkeznek meg.

Lekerülnek a várólistáról azok is, akiknél a műtét már nem használna, mert például annyit romlott az állapotuk.

A kórházaknak ezentúl egy adott időre vonatkoztatva meghatároznák, hogy hány beteget kell megműteniük egy-egy ellátási formában. Ha nem teljesítenék a minimálisan a beavatkozások elvárt mennyiségét, akkor a biztosító megszüntetheti az adott tevékenység finanszírozását, akár működésüket is felfüggeszthetik.

A Népszava szerint

idén őszre már mintegy 50 ezren vártak valamilyen ellátásra. A legtöbben, csaknem 18 ezren, szürkehályogműtétre.

Bár a koronavírus időszakában ilyen műtétből kevesebb maradt el, 2020-ban így is csak 40 ezer, 2021-ben pedig csak 30 ezer szürkehályogműtét történt meg, miközben egy átlagos évben 70 ezer beteget szoktak megoperálni.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink