Sipos Gazda megnézte a vöröshagymát Vizi Istvánnal

Megkezdődött a fokhagyma mellett a vöröshagyma betakarítása is. Sipos Gazda Vizi István mezőgazdasági vállalkozóval végig követte ebben az évben a hagyma élettani, növényvédelmi, termesztés technológiai folyamatát az apátfalvi határban, most pedig elérkeztek a betakarításhoz.

A híres magyaros ételeink egyik fontos alapanyaga a vöröshagyma, amiből éves szinten fejenként átlagosan 10,5 -12 kilót fogyasztunk. Hazánkban a vöröshagyma aranykora az 1970-es években volt, akkoriban 11 ezer hektáron folyt a termelés, ami mára sajnos 1500 hektárra zsugorodott. Makó és környékén, a vöröshagyma termőterülete is, a tizedére esett vissza.

Az ismert növényorvos felhívja rá a figyelmet, a hagymatermesztést kizárólag öntözött körülmények között lehet hatékonyan megvalósítani. A nagy hőség, napi 25-27 C átlaghőmérséklet felett nem fejlődik jól. Ha tovább melegszik az időjárásunk, úgy alakulhat a folyamat, mint a krumplival, vagy a málnával, vagyis alkalmatlanná válik a klíma az eredményes termeléshez.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Majdnem harmincan adtak vért Makón

Jól sikerült az eheti makói véradás, hiszen a vártnál is többen jöttek el életeket menteni – számolt be a Magyar Vöröskereszt Csongrád-Csanád megyei szervezetének Véradással foglalkozó oldala.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Majdnem harmincan adtak vért Makón

Jól sikerült az eheti makói véradás, hiszen a vártnál is többen jöttek el életeket menteni – számolt be a Magyar Vöröskereszt Csongrád-Csanád megyei szervezetének Véradással foglalkozó oldala.

Tovább olvasom »