Sipos Gazda megnézte a vöröshagymát Vizi Istvánnal

Megkezdődött a fokhagyma mellett a vöröshagyma betakarítása is. Sipos Gazda Vizi István mezőgazdasági vállalkozóval végig követte ebben az évben a hagyma élettani, növényvédelmi, termesztés technológiai folyamatát az apátfalvi határban, most pedig elérkeztek a betakarításhoz.

A híres magyaros ételeink egyik fontos alapanyaga a vöröshagyma, amiből éves szinten fejenként átlagosan 10,5 -12 kilót fogyasztunk. Hazánkban a vöröshagyma aranykora az 1970-es években volt, akkoriban 11 ezer hektáron folyt a termelés, ami mára sajnos 1500 hektárra zsugorodott. Makó és környékén, a vöröshagyma termőterülete is, a tizedére esett vissza.

Az ismert növényorvos felhívja rá a figyelmet, a hagymatermesztést kizárólag öntözött körülmények között lehet hatékonyan megvalósítani. A nagy hőség, napi 25-27 C átlaghőmérséklet felett nem fejlődik jól. Ha tovább melegszik az időjárásunk, úgy alakulhat a folyamat, mint a krumplival, vagy a málnával, vagyis alkalmatlanná válik a klíma az eredményes termeléshez.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

128 éve született Várkonyi Nándor magyar író, irodalomszervező, szerkesztő, könyvtáros, irodalom- és kultúrtörténész.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Triplex kerékpártúra indul Makóról

A Makói Természetbarát Sportegyesület jövő hét szombaton (május 25.) rendezi meg a szokásos Triplex kerékpártúráját, Kübekházán és a hármashatáron át Óbébára, és Rábéra. A részvétel ingyenes, minden érdeklődőt várnak reggel, a Hagymaház előtt.

Tovább olvasom »