Akiről mindenkinek a Ford T-modell jut eszébe

[ad 1]

Emléküléssel és koszorúzással tisztelegtek Galamb József, a Ford T-modell egyik megalkotója előtt szerda délelőtt. A programokra a ,,Hírös Makaiak Éve” rendezvénysorozat részeként került sor. Az ülésen elhangzott: a szorgalom, a kitartás és a szerénység volt a makói származású mérnök erénye.

DSCN0565

1908-ban kezdték el gyártani, majd a ’10-es évektől már futószalagon készültek a Ford T-modellek. 15.000.000 darabot állítottak össze belőle; népszerűségének oka, hogy rendkívül egyszerű autó volt, minimális műszaki ismerettel meg lehetett javítani, felújítani. ,,Bádog Böske” megtervezésében tevékenyen részt vett városunk szülötte Galamb József is.

Az ülésen dr. Horváth Sándor, az Óbudai Egyetem prodékánja felidézte: Galamb élete és munkássága példaértékű a fiataloknak, de az összmagyarság számára is. 1901-ben az egyetem jogelődjében végzett, ennek megfelelően minden diák ismeri őt. Az intézményben tantermet neveztek el róla, emlékszobát alakítottak ki, ahol egy Ford T-modell is megtalálható.

DSCN0556

Szerencsére a helyieknek nem kell messzire utazniuk, hogy lássanak egy ilyen autót, hiszen Makón kettő is van belőle.

Egy a múzeumban, melyet 1919-ben gyártottak és egy a Maros-parti Veterán Autós Motoros Közhasznú Sportegyesület tulajdonában, mely 1921-es. Ez 1929 óta egy amerikai magyar származású családé volt. Amikor megtudták, hogy Makóra kerülne, egyből eladták, nem árulták tovább. – 2007 óta hirdetjük a T-Ford és Galamb nagyságát. Sok találkozóra visszük az autót, mindenhol megcsodálják – tudtuk meg Szilágyi Lászlótól, az egyesület elnökétől. Mindkét négykerekűnek van oldtimer rendszáma és muzeális minősítése.

DSCN0558

A rendezvényen itt volt Galamb Erzsébet, akinek édesapját József testvére, Sándor vette magához, hisz árva volt.

Beszédében arra kérte a várost, hogy az összes híres makóival együtt terjesszék fel a Magyar Örökség Díjra Galamb Józsefet.

DSCN0560

– Bemutatjuk a mai makaiaknak, hogy milyen értékes elődeink vannak, akik példát mutathatnak – ismertette Farkas Éva Erzsébet polgármester a rendezvénysorozat célját.

[ad 2]

Szeretne a jövőben is olvasni hasonló cikkeket?

A Makói Csípős mögött nem állnak milliárdosok, működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk. A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink