Elhunyt a makói könyvtár egykori igazgatója

Mátó Erzsébet, a makói József Attila Városi Könyvtár egykori igazgatója elhunyt – adta hírül az intézmény kedden. Így emlékeztek meg róla:

Mátó Erzsébet, a Debreceni Tanítóképző Főiskola népművelő-könyvtáros szakát, majd a József Attila Tudományegyetem felsőfokú kulturális menedzserképzőjét végezte el. A makói könyvtárba 1973-ban került, kezdetben állománygondozással foglalkozott. Munkája elismeréseként 1988-ban, mint a könyvtár módszertanosa miniszteri dicséretben részesült.

Folyamatosan képezte magát, szakfelügyelőként tevékenykedett, az intézmény igazgatóhelyettese volt, majd 1996-ban annak vezetője lett.

Országos könyvtári fórumokon képviselte az intézményt, tagja volt számos országos könyvtári szakmai szervezetnek. A Nemzeti Kulturális Alapprogram Könyvtári Szakmai Kollégiumának kuratóriumi tagjává választották 2005-ben.

Irányítása alatt 2003-ban Makó Városért emlékplakettet adományoztak az intézménynek, amiért az tevékenységével nagyban hozzájárult Makó város szellemi gyarapodásához. 2013-ban Mátó Erzsébet maga is megkapta a Makó Városért emlékplakettet a város fejlődése érdekében végzett kiemelkedően hasznos munkájáért.

Alapítója volt a Marosvidék Baráti Társaságnak. Makó város életében 2014-es nyugdíjba vonulása után is aktív szerepet vállalt, a Helyi Értéktár Bizottság tagja volt.

Sokszínű kulturális rendezvényeit az olvasóközönség szívesen látogatta. Számos könyvtári innováció fűződik a nevéhez; az előző könyvtár belső számítógépes hálózatának kiépítése, számítógépes munkafolyamatok bevezetése, hangoskönyvtár megalapítása, internetes olvasóterem létesítése, kistérségi könyvtári ellátás megszervezése. A jelenlegi könyvtár kialakításának megkezdésében, a szolgáltatások megszervezésének tervezésében még részt vett.

„Csipkeverő könyvtárosként” ismerték sokan, hobbijának gyönyörű darabjait városunk és országunk határain túl is megcsodálhatták az érdeklődők számos kiállítás keretében. Közvetlen személyisége, a kultúráért tett folyamatos fáradozása, az olvasókhoz való nyílt hozzáállása mindenki emlékezetében elevenen él.

Nyugodjék békében!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Triplex kerékpártúra indul Makóról

A Makói Természetbarát Sportegyesület jövő hét szombaton (május 25.) rendezi meg a szokásos Triplex kerékpártúráját, Kübekházán és a hármashatáron át Óbébára, és Rábéra. A részvétel ingyenes, minden érdeklődőt várnak reggel, a Hagymaház előtt.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Triplex kerékpártúra indul Makóról

A Makói Természetbarát Sportegyesület jövő hét szombaton (május 25.) rendezi meg a szokásos Triplex kerékpártúráját, Kübekházán és a hármashatáron át Óbébára, és Rábéra. A részvétel ingyenes, minden érdeklődőt várnak reggel, a Hagymaház előtt.

Tovább olvasom »