Elhunyt a makói könyvtár egykori igazgatója

Mátó Erzsébet, a makói József Attila Városi Könyvtár egykori igazgatója elhunyt – adta hírül az intézmény kedden. Így emlékeztek meg róla:

Mátó Erzsébet, a Debreceni Tanítóképző Főiskola népművelő-könyvtáros szakát, majd a József Attila Tudományegyetem felsőfokú kulturális menedzserképzőjét végezte el. A makói könyvtárba 1973-ban került, kezdetben állománygondozással foglalkozott. Munkája elismeréseként 1988-ban, mint a könyvtár módszertanosa miniszteri dicséretben részesült.

Folyamatosan képezte magát, szakfelügyelőként tevékenykedett, az intézmény igazgatóhelyettese volt, majd 1996-ban annak vezetője lett.

Országos könyvtári fórumokon képviselte az intézményt, tagja volt számos országos könyvtári szakmai szervezetnek. A Nemzeti Kulturális Alapprogram Könyvtári Szakmai Kollégiumának kuratóriumi tagjává választották 2005-ben.

Irányítása alatt 2003-ban Makó Városért emlékplakettet adományoztak az intézménynek, amiért az tevékenységével nagyban hozzájárult Makó város szellemi gyarapodásához. 2013-ban Mátó Erzsébet maga is megkapta a Makó Városért emlékplakettet a város fejlődése érdekében végzett kiemelkedően hasznos munkájáért.

Alapítója volt a Marosvidék Baráti Társaságnak. Makó város életében 2014-es nyugdíjba vonulása után is aktív szerepet vállalt, a Helyi Értéktár Bizottság tagja volt.

Sokszínű kulturális rendezvényeit az olvasóközönség szívesen látogatta. Számos könyvtári innováció fűződik a nevéhez; az előző könyvtár belső számítógépes hálózatának kiépítése, számítógépes munkafolyamatok bevezetése, hangoskönyvtár megalapítása, internetes olvasóterem létesítése, kistérségi könyvtári ellátás megszervezése. A jelenlegi könyvtár kialakításának megkezdésében, a szolgáltatások megszervezésének tervezésében még részt vett.

„Csipkeverő könyvtárosként” ismerték sokan, hobbijának gyönyörű darabjait városunk és országunk határain túl is megcsodálhatták az érdeklődők számos kiállítás keretében. Közvetlen személyisége, a kultúráért tett folyamatos fáradozása, az olvasókhoz való nyílt hozzáállása mindenki emlékezetében elevenen él.

Nyugodjék békében!

Szeretne a jövőben is olvasni hasonló cikkeket?

A Makói Csípős mögött nem állnak milliárdosok, működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk. A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink