A nap témája: Az ÁFA-bevételekből is látszik, kevesebbet, vagy külföldön vásárolunk

Alig 1,9 százalékkal több általános forgalmi adót fizettek be a magyarok szeptemberben, mint egy évvel korábban, miközben 12,2 százalékkal nőttek átlagosan a fogyasztói árak – tették közzé még pénteken az államháztartási adatokat. Pedig ha minden drágul, akkor elvileg sokkal több áfa kellene, hogy érkezzen, a Portfolio utánajárt, mi okozhatta az eltérést.

Arra jutottak, a bruttó áfabevétel (vagyis az, hogy mennyi áfa folyt be a költségvetésbe, még az áfa-visszaigénylések előtt) ennél egy kicsit jobban nőtt, de az is csak 7,35 százalékkal, miközben az éves infláció még 20,9 százalékos.

A fogyasztás visszaesése mellett ebben az is benne lehet, hogy a határ mentén élők szívesebben járnak át külföldre vásárolni és talán a gazdaság is szürkülhet.

Eközben viszont főleg az év elején sokkal több áfát utalt vissza az állam a cégeknek, mint egy évvel korábban. Augusztusban és szeptemberben ez a folyamat már megállt, viszont épp ez volt az a két hónap, amikor a bruttó áfabevétel is rosszabbul alakult, mint 2022-ben.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink