A Csanádi pusztákon tojásrakáshoz készülődnek a sárga billegetők

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság a vizes élőhelyek rekonstrukciójával igyekszik megfelelő élőhelyet teremteni a különféle madárfajok, köztük a sárga billegetők számára is. A védett énekesmadarak már készülődnek a fészekrakáshoz.

Sárga billegetőkkel leginkább a nedves, tocsogós réteken, legelőkön, csatornák nádasaiban találkozhatunk. Mivel nem félnek az embertől, így ezeket a területeket járva akár egészen közelről is megfigyelhetjük díszes tollazatukat. A hímek gyakran a nádszálak, nádbugák tetejére szállnak, onnan fennhangon énekelve hirdetik, hogy az adott terület az ő revírjük. Testméretükhöz képest meglehetősen hosszú farktollaik vannak.

A sárga billegetők fészküket a földre, zsombékok, vagy magasabb füvek takarásába építik. Rendszerint 4-6 tojást raknak. Évente egyszer, ritkábban kétszer költenek – írja a nemzeti park honlapja.

(Fotó: Balla Tihamér/kmnp.hu)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Több ezren tüntettek a pedagógusok mellett és az oktatásért

Tüntetést szervezett több pedagógusszervezet szombat délután öt órára a Klebelsberg Központ Bajcsy-Zsilinszky úti épülete elé. A november 30-i elbocsájtások ellen tiltakoznak: három budapesti gimnáziumból nyolc tanárt rúgtak ki azonnali hatállyal. A szervezők szerint több ezren lehettek az eseményen – írja az Euronews.

Tovább »

A földhivatalokban is szünetel majd az ügyintézés

A legtöbb állami ügyfélszolgálathoz hasonlóan az ingatlanügyi hatóságoknál is szünetel december 22. és január 9. között az ügyintézés. Az ez idő alatt beérkezett kérelmeket a földhivatalok január 9-én dolgozzák fel, ezért az ügyfélszolgálatok legkorábban január 10-én nyitnak ki.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Makón is gyűjt szeretetcsomagokat az Alföldvíz

Az Alföldvíz az idei évben több olyan jótékonysági kezdeményezéshez csatlakozott, melyek szerény körülmények között élő Békés és Csongrád-Csanád megyei családoknak gyűjtenek adományokat. A beérkezett felajánlásokat továbbítjuk azoknak a szervezeteknek, akik megajándékozzák a rászoruló családokat – olvasható a szolgáltató honlapján.

Tovább olvasom »