A Csanádi pusztákon tojásrakáshoz készülődnek a sárga billegetők

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság a vizes élőhelyek rekonstrukciójával igyekszik megfelelő élőhelyet teremteni a különféle madárfajok, köztük a sárga billegetők számára is. A védett énekesmadarak már készülődnek a fészekrakáshoz.

Sárga billegetőkkel leginkább a nedves, tocsogós réteken, legelőkön, csatornák nádasaiban találkozhatunk. Mivel nem félnek az embertől, így ezeket a területeket járva akár egészen közelről is megfigyelhetjük díszes tollazatukat. A hímek gyakran a nádszálak, nádbugák tetejére szállnak, onnan fennhangon énekelve hirdetik, hogy az adott terület az ő revírjük. Testméretükhöz képest meglehetősen hosszú farktollaik vannak.

A sárga billegetők fészküket a földre, zsombékok, vagy magasabb füvek takarásába építik. Rendszerint 4-6 tojást raknak. Évente egyszer, ritkábban kétszer költenek – írja a nemzeti park honlapja.

(Fotó: Balla Tihamér/kmnp.hu)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink