A franciák és az amerikaiak is küzdenek vele, hogyan ejtik Hódmezővásárhely nevét

Született már HOD-may-zur-vash-ar-hay, odmézeuvachareille és haudmézeuvacharheille is.

A magyar közmédiát nem érdekelte, viszont az előválasztás nagy érdeklődésre tartott számot a külföldi sajtóban. A 444 szúrta ki a Twitteren, a francia Le Monde közép-európai tudósítójának bejegyzését, amelyben JB Chastand leszögezi a nyilvánvalót: itt az ideje, hogy megtanulják, hogyan kell helyesen kiejteni azt, hogy Hódmezővásárhely.

A bejegyzés alá egyelőre két válasz érkezett, egyik a odmézeuvachareille, a másik pedig a haudmézeuvacharheille –  bár utóbbi ebben a formában biztosan nem jó, mivel a franciában nem ejtik a h-t. Ha egyesével lefordítanának minden szót a város nevéből, akkor az jönne ki, hogy castor-champ-foire-endroit.

A New York Times is írt az előválasztásról, megszólaltattak vásárhelyi lakosokat is. A cikkben azt írják, a város nevét a következőképpen kell ejteni: HOD-may-zur-vash-ar-hay.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

128 éve született Török Sophie (született Tanner Ilona) Baumgarten-díjas író, költő, Babits Mihály felesége.

Tovább »

Jövőre sem maradunk makói naptár nélkül

A Szirbik Miklós Egyesület elkészítette a 2024. évi naptárját, amely Híres makóiak címmel jelent meg. Galamb Józseftől Pulitzeren át Mályusz Elemérig 12 híres makói fotója és rövid életrajza kapott benne helyet – számolt be róla az egyesület elnöke, Zeitler Ádám.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink