? A gimitől a Kossuth szoborig sétáltak – ahogy 66 éve

Ahogy 1956. október 26-án elmentek a gimnáziumtól a Kossuth szoborig a diákok, ma reggel úgy vonult át egy végzős osztály Marosvári Attila történész vezetésével. A rendhagyó történelemórán a forradalom makói eseményeiről tudhattak meg többet a tanulók.

A József Attila Gimnáziummal együttműködve a Szirbik Miklós Egyesület rendkívüli tanórát szervezett, ahol a 66 évvel ezelőtti makói események helyszíneit járták végig. Az út a gimnáziumtól indult, ugyanazon a napon, csak 66 évvel később, mint 1956-ban. Akkor a gimnazisták felvonulást kezdeményeztek és elsétáltak a Kossuth szoborig – fogalmazott a Makói Csípősnek Zeitler Ádám.

Az egyesület elnöke, helytörténész elmondta: a covid előtt rendszeresen tartottak hasonló programokat, mindig másik iskolával együttműködve. Az alapszabályukban is kijelentették, próbálnak a helyi fiataloknak olyan tudást adni, hogy megismerjék a város helytörténetét, megismerjék hol élnek, ahol járnak-kelnek, ott mi történt a korábbi években. Zeitler Ádám oldalunkon keresztül is megköszönte az iskola igazgatójának nyitottságát, bízik benne, a jövőben is tudnak majd hasonló programokat tartani.

Ma reggel a diákok megkoszorúzták Institóris Ildikó emléktábláját a gimnázium oldalánál. Marosvári Attila így mutatta be a makói események emblematikus alakját:

A Kossuth szoborhoz menet a diákok megálltak a Forradalmi Ifjúsági Szövetség emléktáblájánál is. Itt Marosvári további érdekességeket mondott, így például, hogy 28-án spontán tüntetést tartottak a parasztok:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink