A jogállamisági vitában Lengyelország engedett az EU-nak

Jelenlegi formájában megszüntetjük a Legfelsőbb Bíróság fegyelmi tanácsát, így az Európai Unióval fennálló vita tárgytalanná válik – nyilatkozta a PAP hírügynökségnek Jaroslaw Kaczynski lengyel miniszterelnök-helyettes.

A Lengyelország de facto, azaz tényleges irányítójaként számon tartott politikus azt is elmondta, a szóban forgó változtatásokat szeptemberben tárgyalhatja a szejm, a lengyel parlament.

Mint azt a Bloomberg is írja, a lengyeleknek augusztus 16-ig kell eleget tennie a jogi vitáknak véget vető ígéretüknek.

A lengyel igazságszolgáltatási reformját a Bizottság és maga az unió is élesen bírálta, mivel az értékelésük szerint felszámolja a hatalmi ág függetlenségét. A 2019-ben meghozott törvény fegyelmi tanácsra vonatkozó részét az Európai Unió Bírósága döntése értelmében vissza kellett volna vonniuk.

Ezt azonban nem tették meg arra hivatkozva, hogy a döntés szembemenne a lengyel alkotmánnyal, legalábbis a Jog és Igazságosság kormánypárt (PiS) kinevezettjeiből álló lengyel alkotmánybíróság ítélete szerint.

A két fél között húzódó feszült vita végére most talán pont került.

A fokozódó jogi viszály nem mellesleg olyan félelmeket vetített előre, hogy az Lengyelország 23,9 milliárd eurónyi uniós támogatáshoz való hozzáférését veszélyeztetheti. 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap témája: Módosították a mérgező gyárakról szóló kormányrendeletet, de nem zárták ki az akkugyárakat

A múlt héten a kormány a háborús veszélyhelyzetre hivatkozva elrendelte, hogy a környezetvédelmi hatóság a jogsértés megszüntetése érdekében határozathozatal helyett környezetvédelmi hatósági szerződést köthet az adott céggel. Azóta pontosították a rendeletet, de az akkumulátorgyárakat továbbra sem zárták ki.

Tovább »

A nap idézete

164 éve született Benedek Elek, magyar újságíró, író, országgyűlési képviselő, „a nagy mesemondó”.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

A nap témája: Féket kaphatnak a kínai-magyar akkugyárak

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke bejelentette, hogy szubvencióellenes vizsgálatot indít a kínai elektromos járműgyártók ellen – írja a Portfolio. A döntés Franciaország nyomására született, amely arra ösztönzi az Európai Uniót, hogy fellépjen a kínai elektromos autók európai piacra való beáramlása ellen.

Tovább olvasom »