A jogállamisági vitában Lengyelország engedett az EU-nak

Jelenlegi formájában megszüntetjük a Legfelsőbb Bíróság fegyelmi tanácsát, így az Európai Unióval fennálló vita tárgytalanná válik – nyilatkozta a PAP hírügynökségnek Jaroslaw Kaczynski lengyel miniszterelnök-helyettes.

A Lengyelország de facto, azaz tényleges irányítójaként számon tartott politikus azt is elmondta, a szóban forgó változtatásokat szeptemberben tárgyalhatja a szejm, a lengyel parlament.

Mint azt a Bloomberg is írja, a lengyeleknek augusztus 16-ig kell eleget tennie a jogi vitáknak véget vető ígéretüknek.

A lengyel igazságszolgáltatási reformját a Bizottság és maga az unió is élesen bírálta, mivel az értékelésük szerint felszámolja a hatalmi ág függetlenségét. A 2019-ben meghozott törvény fegyelmi tanácsra vonatkozó részét az Európai Unió Bírósága döntése értelmében vissza kellett volna vonniuk.

Ezt azonban nem tették meg arra hivatkozva, hogy a döntés szembemenne a lengyel alkotmánnyal, legalábbis a Jog és Igazságosság kormánypárt (PiS) kinevezettjeiből álló lengyel alkotmánybíróság ítélete szerint.

A két fél között húzódó feszült vita végére most talán pont került.

A fokozódó jogi viszály nem mellesleg olyan félelmeket vetített előre, hogy az Lengyelország 23,9 milliárd eurónyi uniós támogatáshoz való hozzáférését veszélyeztetheti. 

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

Az EP kimondta: Magyarországon „hibrid választási autokrácia” van

Elfogadta a magyar jogállamiságról készült jelentést csütörtökön az európai parlamenti képviselők többsége, eszerint a Magyarország a teljes értékű demokrácia helyett már egy „hibrid választási autokráciává” vált. A vonatkozó jelentést Gwendoline Delbos-Corfield francia zöldpárti képviselő, egyben a magyar jogállamiságot vizsgáló EP-különbizottság vezetője nyújtotta be.

Tovább olvasom »