A nap témája: A kormány idén 900-nál is több titkos megfigyelést engedélyezett

hvg.hu közérdekű adatigényléssel fordult az Igazságügyi Minisztériumhoz, mely válaszából kiderült: július 19-ig összesen 928 jóváhagyott titkosszolgálati kérelmet hagyott jóvá a tárca, ami minden korábbinál több, azaz napi szinten majdnem 5 esetet jelent.

A vonatkozó adatokat még a lehallgatási botrány kirobbanását követő napon kérte ki a lap. Értékelésük szerint ez az ezret közelítő szám azt mutatja, hogy jócskán megszaporodtak az ilyen, nemzetbiztonsági célú megfigyelések: elvégre ez csak idén nyár közepéig közel annyi eset, amennyi 2015-ben volt a teljes év során. Becslésük alapján az év végére akár 1700 jóváhagyásra is duzzadhat a szóba forgó kérelmek száma.

A korábbi évek nemzetbiztonsági megfigyeléseinek száma a 168.hu statisztikái szerint így alakult:

  • 2015-ben 1038,
  • 2016-ban 1151,
  • 2017-ben 1256,
  • 2018-ban 1282,
  • 2019-ben pedig 1340 titkos információgyűjtés történt. 

Ez azonban tavaly némileg mérséklődött: akkor 1340 esetben adott engedélyt a Varga Judit vezette minisztérium. Látható tehát az évről évre növekvő tendencia, leszámítva a 2020-as évet, amikor a koronavírus csúcsévét éltük meg.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Jövőre sem maradunk makói naptár nélkül

A Szirbik Miklós Egyesület elkészítette a 2024. évi naptárját, amely Híres makóiak címmel jelent meg. Galamb Józseftől Pulitzeren át Mályusz Elemérig 12 híres makói fotója és rövid életrajza kapott benne helyet – számolt be róla az egyesület elnöke, Zeitler Ádám.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

A legtöbb Spar sem nyit ki szenteste napján

A karácsonyi ünnepekre való nyugodt, békés odafigyelés érdekében a SPAR Magyarország december 24-én az INTERSPAR-okat és egyes bevásárlóközpontokban lévő SPAR és City SPAR szupermarketeket kivéve zárva tartja saját üzemeltetésű üzleteinek jelentős részét.

Tovább olvasom »