A kormány feláldozná a termálfürdőket az akkugyárakért?

Az elmúlt hónapokban napvilágot láttak Magyarország akkumulátor-nagyhatalmi szerepéről szóló hírek. A kormány honlapján elérhető Nemzeti Akkumulátor Iparági Stratégia 2030 elnevezésű dokumentumban olvasható, az akkumulátorgyártáshoz szükséges lítium geotermikus lelőhelyekből történő kinyerésének új eljárásában rejlő kockázatok miatt Bencze János, a Jobbik országgyűlési képviselője írásbeli kérdéssel fordult Lantos Csaba energiaügyi miniszterhez.

A stratégia szerint hazánkban 2030-ra a lítium iránti kereslet a jelenlegi szint közel 14-szeresére fog nőni, amit a stratégia egy új eljárással kíván kielégíteni: a hazánkban található felszín alatti termálvízkészletből történő kivonással. Rengeteg részlet és adat azonban nem derül ki a dokumentumból, de az olvasottak alapján fennáll a veszély, hogy a kormány az akkumulátorgyártási folyamat részeként elpazarolná a magyar termálvízkincset.

,,Felmerül a kérdés, a kormány valóban feláldozná az akkugyárakért a termálfürdőket? Ugyanis ha beindul az ipari szintű vízkitermelés, ami jóval nagyobb volument jelent, mint a fürdők vízigénye, rövid idő alatt veszélybe kerülnének a termálstrandokat ellátó kutak és források. A magyar mezőgazdaság évtizedek óta könyörög felszíni öntözővízért, értük lényegében semmit nem tett a kormány, úgy tűnik viszont, hogy az idegen érdekekért simán beáldozná a mélyrétegű vízforrásainkat! A víz a felszínről köztudottan lefelé törekszik, éppen ezért, a rétegvizek elhasználása komolyan hozzájárulhat az ország egyes területeinek elsivatagosodásához.”

– fogalmazott a jobbikos képviselő.

,,Az már csak hab a tortán, hogy alig két hete jelentkezett be a kormány az önkormányzati tulajdonban lévő fürdőknél, hogy a megugrott energiaszámlák miatti fizetésképtelenség esetében, szívesen átvennék a fürdők üzemeltetését, ezzel együtt pedig a fürdőhöz tartozó termálkutak feletti irányítást és ellenőrzést is” – tette hozzá Bencze.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Zajlik a makói szakrendelő felújítása

Uniós támogatással, csaknem 300 millió forintból korszerűsítik a járóbeteg-szakellátást a makói és a hódmezővásárhelyi kórházban – tájékoztatta a Hódmezővásárhelyi-Makói Egészségügyi Ellátó Központ az MTI-t.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

A nap témája: Történelmi bűn, hogy a kormánynak továbbra sem számítanak a magyar kis- és közepes vállalkozások

,,A magyar nemzeti érdek elárulása az, amit a magát nemzetinek hazudó Orbán-kormány művel! Miközben a magyar családi, kis- és közepes vállalkozásokat a multikkal ellentétben nemhogy nem tekinti stratégiai partnernek a Fidesz, de válogatott módokon ellehetetleníti őket, a külföldi befektetőkkel egészen más a helyzet”- írja csütörtöki közleményében a Jobbik-Konzervatívok.

Tovább olvasom »