A következő tanévben indul a honvéd kadét képzés Hódmezővásárhelyen

A következő tanévben már lehet jelentkezni a Hódmezővásárhelyi Honvéd Középiskola és Kollégium képzéseire – közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) kedden az MTI-vel. (Fotó: honvedelem.hu/2019.)

A közlemény szerint a 2022/2023-as tanévben honvéd kadét ágazati szakképzés – gépjármű mechatronikai technikus, infokommunikációs hálózatépítő és üzemeltető technikus szakmairány -, valamint honvéd kadét közismereti képzés – gimnázium, emelt óraszámú angol nyelvi képzés – indul.

Az intézménybe a nyolcadikos diákok az általános középiskolai felvételi eljárásban jelentkezhetnek. A felvételizőknek kötelező a központi írásbeli vizsga, és az intézmény szóbeli felvételit, valamint fizikai alkalmassági felmérést is tart – írták.

Hozzátették: a Modern városok programban támogatott, önálló, többcélú szakképzési intézmény diákjainak kollégiumi elhelyezése az Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi Zrínyi Miklós laktanyájában történik majd.

Kiemelték: a Magyar Honvédség és a HM tervei között szerepel, hogy 2030-ig mintegy tíz honvéd középiskola és kollégium kezdje meg működését Magyarországon.

Az 1992-ben alapított debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola után, a honvédelmi középiskolák és kollégiumok száma először az idén nyáron átadott Nyíregyházi Mikecz Kálmán Honvéd Kollégiummal bővült – emlékeztettek.

Ismertették, hogy a honvéd középiskolákban és kollégiumokban, a jelenleg hatályos szakképzési és köznevelési törvénynek megfelelve, a diákok emelt szintű honvédelmi nevelését, oktatását bentlakásos rendszerben, egyedi program szerint végzik.

A diákok nem kapnak katonai kiképzést, nincs katonai jogállásuk és nem kötelező katonai pályát választaniuk. A középiskolai tanulmányaik befejezése után a kadétok is felvételizhetnek civil felsőoktatási intézményekbe – olvasható a közleményben.

Bővebb információk a www.kratochvil.hu/altalanos-tudnivalok-felvetelizoknek.php és a www.kifir2.kir.hu/TTJegyzekKereso honlapon találhatók.

(MTI)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink