A kvóta fontosabb, mint az iskola

[ad 1]

Az oktatással, diáksággal kapcsolatban sajtóközleményt küldött szerkesztőségünknek a Demokratikus Koalíció négyes választókerületének elnöke, Mucsi Tamás. A közleményt változtatás nélkül közöljük.

,,Makón több pedagógus is ül a testületben, mi több polgármesterünk, Farkas Éva Erzsébet tankerületi igazgatóként bizonyára megtapasztalta az átalakított oktatási rendszer hibáit. Bár az átalakításkor a diákok érdekérvényesítő képessége korlátozott volt, már akkor is világos volt mindenki számára, hogy csorbultak a jogaik. Később gyorsan kiderült, hogy a köznevelési törvény, a központosítás, a KLIK létrehozása, a felsőoktatás átszervezése, a „bábák” kinevezése az egész magyar oktatást tönkretették. A helyzetet fokozta a tankönyvek kriminális minősége, a bérek elmaradozása, a túlterheltség, tehát a klasszikus középréteg kivéreztetése. Az embernek az az érzése támad, mint ha szándékosan elbutítanák a felnövekvő generációt.

A minap a következő mondat ütötte meg a fülem 15-16 éves fiatalok egymás közötti beszélgetéséből: „Fogd be a szád, KLIK-es iskolába jársz, még a végén kirúgnak, meg apádat is!”-mondja egyik diák a másiknak. Az ügy pillanatnyilag nem fontos, bár megérne egy misét, de lényegében cserbenhagyták ártatlanul vádolt társukat. Azt gondolom komoly a baj az országban és a városban egyaránt. A választások után bevallom bíztam abban, hogy ha már pedagógusok veszik át a város irányítását, támogatják majd azokat a fiatalokat, akik olyan elismeréseket szereztek Makónak, mint az „Új Nemzedék Települése” cím. Akik meghonosították a télbúcsúztatót és a kiszebáb égetést, akik létrehozták a diáknapot és megrendezték a város első flashmobját. Ezeket a gyerekeket nem érdekelte a politika, boldogok voltak attól, hogy megvalósíthatják önmagukat. Végül csalódások érték őket. A télbúcsúztatóra még csak meg se hívták a képviselőket, a választások után nem tartották fontosnak, hogy egyeztessenek a diákok érdekképviseleti szervével. A legnagyobb arculcsapás mégis az volt, hogy nem írták ki Makó Város Diákönkormányzatának választását tavaly ősszel. A mandátumok lejártával tehát ez a szervezet megszűnt. A képviselőknek pedig elfelejtették megköszönni a munkáját. Mára kiderült, hogy tarthatatlanná vált a helyzet az oktatási intézményekben. Tanárok és diákok egyaránt tiltakoznak.

Makón két iskola tanári kara is csatlakozott a miskolci kezdeményezéshez. A mi pedagógusokkal tűzdelt Képviselő-testületünk mégis a kormányzati propaganda részét képező kvóta ellenes szavazást tartja olyan égetően fontos kérdésnek, hogy az év első rendes testületi ülésén első napirendi pontként szerepel. Szót se ejtenek például arról, hogy vissza kellene venni a Klebersberg Intézményfenntartó Központtól a makói iskolákat. Azt gondolom, hogy ez minimum elgondolkodtató! Lázár János a múlt héten egy lakossági fórumon többek között – amikre még reagálni is méltatlan lenne! – megemlítette, hogy nem most van a kampány és az ellenzék inkább tegyen le javaslatot a polgármester asztalára. Amellett, hogy továbbra is úgy vélem, az ellenzék feladata az ellensúly megteremtése, talán itt volna az esély az együttműködésre! A javaslatom a következő: meg kell vizsgálni annak lehetőségét, hogyan tudjuk fenntartani saját iskoláinkat. Mert a jövőnk titka: a gyerek…

(fotó: archív)

[ad 2]

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink