A Magyar Zsidó Kulturális Egyesülettől kapott elismerést Urbancsok Zsolt

Az egyesület több elismerés átadásáról is döntött. A makói levéltár vezetője „Várhegyi György” Magyar Zsidó Oktatásért Díjat kapott.

Urbancsok Zsolt a makói levéltár vezetése mellett a helyi zsidóság történetét kutatja, és a holokauszt oktatásával foglalkozik. Saját bevallása szerint, húsz év tanítási tapasztalata és a 2007-ben elvégzett Yad Vashem kurzus meggyőzte arról, hogy a holokausztról a hagyományos módon nem lehet tanítani. Létrehozott egy projektet, amely a 13-18 éves korosztály számára dolgozza fel a vészkorszakot a Holokauszt Tanulmányok Nemzetközi Iskolája pedagógiai felfogása szellemében. Oktatási tevékenysége mellett szervezője a helyi zsidó kulturális napoknak, városi sétáknak – olvasható az indoklásban az egyesület honlapján.

,,Nagy meglepetés, egyben öröm és megtiszteltetés többek között Gárdos Péter rendező, Gergely Anna író és Ács Dániel újságíró (444) mellett a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület 2021. évi díjazottjai között lenni. Nagyon köszönöm az elismerést, amit makói barátaim nélkül nem értem volna el.”

– köszönte meg a díjat privát Facebook oldalán Urbancsok Zsolt.

A Magyar Zsidó Kultúráért Díjat Gárdos Péter filmrendező, írónak; a Magyar Zsidó Kultúráért Életmű díjat Gergely Ágnes költőnek; a Magyar Zsidó Közösségért díjat a Teleki téri imaház csapatának; a Magyar Zsidó Kultúráért Különdíját Ács Dániel újságírónak; a Magyar Zsidó Kultúráért Mecénás-díjat a „Zsidó örökség – vidéki zsidó hitközségek Magyarországon” című könyv létrejöttét segítő támogatóknak adományozták.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Az állatvédőknek segítség lehet az állatvédelmi törvények szigorítása

Az Országgyűlés megszavazta az állatvédelmi törvények módosítását. Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője elmondta, hogy ez nagy segítség lehet az állatvédő egyesületek sokszor tehetetlen helyzetéhez. Jelenleg az állatok illegális szaporításából, illetve az állatokkal szembeni visszaélésekből ered a sok kidobott kóbor, szenvedő állat.

Tovább »

Nem nyomoznak a túlárazott, alig használható maszkgyártó gép ügyében

Emlékezetes, Orbán Viktor tavaly személyesen tekintette meg a sátoraljaújhelyi kínai maszkgyártó gépet, ami 213 millió forintba került, azt mondták, havonta 2,8 millió maszkot képes gyártani, de hamar kiderült, hogy ennek csak a töredékére képes. Hadházy Ákos független országgyűlési képviselője megtudta, azzal az indokkal állították le a nyomozást, hogy nem költségvetési pénz volt, másrészt az Állami Egészségügyi Ellátó csak az Operatív Törzs utasítására cselekedett.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Jobbik: nem lehet senkit sem kötelezni az oltásra!

Meg kell adni mindenkinek a szabad választás lehetőségét, akar-e oltást, vagy sem. A kötelezés helyett a bizalmat kell megteremteni a vakcinák iránt. Az pedig végképp elfogadhatatlan, hogy számos magyar ember munkanélkülivé váljon, elbocsássák állásából, mert a munkáltatója akarata ellenére oltásra kényszeríti, amit ő nem vállal – fogalmazott a Makói Csípősnek Olasz Lajos.

Tovább olvasom »

Második adventi hétvége Makón

Szombaton és vasárnap kézműves vásárt tartanak a Makovecz téren. Vasárnap Keresztúri Léna, a Makói Oltópont vezetője osztja meg ünnepi gondolatait, a koszorút Biró István, görögkatolikus parókus áldja meg.

Tovább olvasom »