A makói gólyák nagy része már a fészkek körül serénykedik

A Körös-Maros Nemzeti Park tájain fészkelő fehér gólyák jelentős része már visszatért telelőhelyéről. Kipihenték fáradalmaikat, megkezdték fészkük tatarozását, készülnek a tojásrakásra – közölte a nemzeti park kedden.

A megfáradt madarak órákig, esetenként akár egy teljes napig is fekszenek a fészekben, csak utána kezdenek táplálék után nézni. Most már a fészkek többségébe mindkét madár megérkezett és együtt tatarozzák otthonukat. A gólyák több éven át használnak egy-egy fészket, s tojásrakás előtt mindig frissen bélelik a fészekcsészét. Egy sokéves gólyafészek akár 100-200 kg-ot is nyomhat.

A KMNPI Makói tájegységébe mintegy kéthetes késéssel, március végén jöttek meg az első fehér gólyák. Április közepén a költőpárok több mint 80 százaléka már a fészkek körül serénykedett. Több helyen megfigyeltük, ahogyan fiatal gólyapárok új fészkek építésébe kezdtek. Ezeknek a fészkeknek jelentős részében általában az első évben még nincs költés, a fiatalok csupán kísérleteznek az otthonteremtéssel.

A Körös-Maros Nemzeti Parkon belül a legtöbb, mintegy 170 gólyapár a Kígyós-Ugrai Tájegységben költ.

A fészekfoglalások felmérését folyamatosan végzik a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

Apátfalvi kislánynak szervezett gyűjtést a Trollfoci

Pénzes Annabella 3 éves Apátfalván élő kislány. Diffúz Pontine Glioma, rövidítve DIPG-vel, agresszív gyermekkori agydaganattal szenved. Magyarország legnépszerűbb focis oldala jótékonysági árverést indított, Gulácsi Péter cipőjére lehet licitálni május 13-ig.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

118 beteg vár szürkehályog műtétre Makón

Szinte az összes műtétnél jócskán megnőtt a betegek száma, ami arra enged következtetni, hogy a várakozási idők nem, hogy csökkentek volna, de minden bizonnyal ennek következményeként még az eddiginél is jobban kitolódtak – írja összegzésében az mfor.hu.

Tovább olvasom »