A Makói Járás több hátrányos helyzetű településére sem jutott a kormányzati élelmiszercsomagokból

Sok hátrányos helyzetű településre pont nem jutott a szegényeknek szánt élelmiszercsomagokból. Egy 2014-es kormányrendeletre hivatkozott a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság, amikor az Átlátszó kérdezt, mi alapján döntöttek arról, hogy mely településen osztják ki az uniós milliárdokból vásárolt élelmiszercsomagokat.

A közadatigénylésben megkapott táblázatok szerint a hivatkozott járásokban pont a szegényebb településekre nem jutott csomag. Csongrád megyét vizsgálva az látszik, hogy a hátrányos helyzetű települések felén semmit sem kaptak, a helyi családsegítők pedig nem szólhattak bele abba, hogy ki is a rászoruló – írja az Átlátszó.

A 2014-es kormányrendelet alapján Csongrád-Csanád megye legfejletlenebb járása a kisteleki, ami az országos listán a 42. helyen áll 31,56 ponttal. A Kisteleki járásban összesen 6 település (5 község, 1 város) van, amelyek mindegyike kapott csomagot, összesen 5181 darabot.

A megye második legrászorultabb járása az országos listán 59. helyen álló Makói járás, ahova 8922 csomag jutott. Ide 13 község és 2 város tartozik, de a 15 településből csak 7-re jutott az élelmiszersegélyből, pont a legszegényebbekre nem.

A Mórahalmi járás a 2014-es rendelet szerint a 70. az országos listán, ide 8803 csomag jutott, és minden településre (9 község, 1 város) elértek, ahogy a Csongrádi járásban (3 község, 1 város) is. A következő a Szentesi járás (7 község, 1 város), ahol a 4 legszegényebb településen senki sem kapott csomagot.

Az SZGYF-listáján a legfejlettebb terület, ahová csomag érkezett, az a Hódmezővásárhelyi járás (két község, két város). Ennek ellenére épp ide jutott Csongrád-Csanád megyében a legtöbb csomag, mintegy 9581 darab. A járáson belül szinte kivétel nélkül a városok, Hódmezővásárhely és Mindszent taroltak, így Hódmezővásárhelyre 7251 csomag jutott a összesből, ami 75%-os arány – írja a portál.

Az összesítésük szerint a makói térségből Királyhegyes, Nagyér, Ambrózfalva, Csanádalberti, Óföldeák, Kövegy és Nagylak kimaradt:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink