A nap témája: A nemzetközi sajtót is elérte Novák Katalin lemondása

Mint az ismert, Novák Katalin köztársasági elnök és Varga Judit képviselő is lemondott szombaton. Az eset eljutott a külföldi lapokhoz is.

A BBC azt írta, az ellenzéki pártok már napok óta követelték a lemondását a kegyelmi-ügy miatt, „de Novák döntése éppoly hirtelen, mint amilyen váratlan volt”. Novákot Orbán Viktor egyik legfontosabb szövetségesének nevezték, és megjegyezték, hogy a korábbi családügyi miniszter a kevés női politikus egyike volt a „férfiak által dominált országban”.

A Le Monde arról írt, hogy Novák Katalin elnöki kegyelme felháborodást váltott ki Magyarországon. Leírták, hogy a vita azt követően alakult ki, hogy az államfő 2023 áprilisában, Ferenc pápa budapesti látogatása alkalmából kegyelmet adott egy gyermekotthon korábbi igazgatóhelyettesének, akit 2022-ben több mint három év börtönbüntetésre ítéltek, mert fedezte felettese tetteit.

A Reuters azt írta, a botrány ritka kudarc a 2010 óta hatalmon lévő Orbán számára, pont most, pár hónappal az EP-választás előtt, akkor, amikor az ország kezd kilábalni az inflációs válságból. Kiemelték, hogy Orbán évek óta azért kampányol, hogy megvédje a gyerekeket az ország iskoláiban garázdálkodó LMBTQ-aktivistáktól.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung azt emelte ki, hogy az Orbán-kormány a gyermekek védelmezőjeként akarja láttatni magát, ezért 2021-ben keresztülvittek egy ellentmondásos „gyermekvédelmi törvényt”, aminek a szellemisége a homoszexualitást a pedofíliával teszi egyenlővé. Azt is írták, hogy Magyarországon az államfők politikailag alárendelt szerepben vannak, a parlament választja őket, általában a legerősebb párt ajánlására.

Az AP hírügynökség arról írt, hogy Novák Katalin elnöki kegyelme példátlan politikai botrányt okozott a régóta hivatalban lévő Fidesz-kormánynak. „A populista Orbán Viktor miniszterelnök által veztett Fideszt azzal vádolják, hogy lebontja a demokratikus intézményeket, és a maga javára manipulálja a választási rendszert és a sajtót” – írták.

Gyűjtés: Telex

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

Határ nyílik Kübekháza és Óbéba között

Jóváhagyta a román kormány a szerb–magyar–román hármas határnál található Kübekháza – Óbéba (Beba Veche) közúti határátkelő megnyitásáról szóló határozatot csütörtökön – közölte Mihai Constantin kormányszóvivő a héten.

Tovább olvasom »