A második hullám sem csökkentette érdemben az ingatlanárakat a megyében

Az Ingatlannet.hu oldalunknak készített elemezésében megvizsgálta, hogyan hatott a koronavírus eddig Csongrád-Csanád megye ingatlanpiaci áraira. Vajon a járványidőszak miatt árzuhanás történt vagy továbbra is maradt a dinamikus ütemű drágulás? A válasz attól függ, melyik városról beszélünk, de nagy többségben azt mondhatjuk, hogy kis mértékben ugyan, de továbbra is növekedtek az árak.

A családi házak enyhén drágultak

A megyében Makó, Hódmezővásárhely és Szeged családi házainak átlag kínálati ára is emelkedett 2020 januárja és októbere között.

Makón és Szegeden csak kis mértékben, átlagosan 5 százalékkal drágultak a házak átlagárai. Míg a makói családi házak átlagára 130 ezer Ft/m²-ről 140 ezer Ft/m²-re növekedett, addig Szegeden 350 ezer Ft/m²-ről 365 ezer Ft/m²-re. Hódmezővásárhelyen is hasonló irányba haladtak az eladásra kínált családi házak átlagárai, viszont itt sokkal nagyobb mértékű volt a drágulás. A vásárhelyi házak januári 170 ezer Ft/m²-es átlagára októberre 210 ezer Ft/m² lett, mely több mint 20 százalékos áremelkedést jelent.

A családi házak esetében tehát Csongrád-Csanád megye egyik nagyvárosában sem tudta lejjebb nyomni az árakat a koronavírus. Sőt, Hódmezővásárhelyen még mindig látványos a görbe felfelé ívelése.

A téglalakások a megyében mindenhol stagnálnak, kivéve Makón

Azt már láthattuk, hogy a családi házak átlagárai nem csökkentek. Mi a helyzet a lakásokkal? Ami a téglalakásokat illeti, már felfedezhető némi áresés, de a megyében csak egyetlen város esetében.

A megyeszékhelyen, azaz Szegeden, már felfedezhető volt az árcsökkenés. Szeged eladásra hirdetett téglalakásainak átlagára januárról júliusra 490 ezer Ft/m²-ről 470 ezer Ft/m²-re esett vissza. Ezután azonban újra, lépésről lépésre emelkedtek az árak, így októberben a kínálati átlagár 480 ezer Ft/m² lett. Szegeddel ellentétben Hódmezővásárhelyen idén eddig átlagosan 8 százalékkal lettek drágábbak a téglalakások. Egy vásárhelyi téglaépítésű lakás egyetlen négyzetméterét 280 ezer forintért kínálták eladásra. Ezzel megegyező volt a makói téglalakások októberi átlagára is, csak esetükben közel 20 százalékos volt az áremelkedés mértéke.

Összességében, ha a téglalakásokat nézzük, akkor azt mondhatjuk, Szeged esetében érvényesült a koronavírus-hatás. Egyedül a napfény városában találtunk áresést, rajta kívül se Makón se Hódmezővásárhelyen nem vitték lejjebb az átlagárakat az eladók.

Mit hozhat a 2021-es esztendő?

Amennyiben jövőre tovább folytatódik az idei trend, úgy látványos árváltozásoknak nem lehetünk majd tanúi. Ebben a forgatókönyvben kisebb elmozdulások, illetve stagnálások szerepelnek. Viszont az már biztos, hogy 2021-től el fog indulni az Otthonteremtési Program, ami viszont pozitív hatással lesz a piacra és emelheti a keresletet, valamint ezzel együtt az árakat is. Így csökkenésre nem igazán számíthatunk, inkább drágulás lesz majd jellemző.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

A nap témája: Tovább szegényedünk, őszre várható a legdurvább infláció

Az őszi hónapokban tetőzik az infláció, majd ezt követően lassan mérséklődik, 2023 végén visszatér a jegybanki toleranciasávba és 2024 első félévében eléri a 3 százalékos jegybanki célt – mondta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója az Inflációs jelentést bemutató online sajtótájékoztatón csütörtökön.

Tovább »

A nap idézete

204 éve született Semmelweis Ignác Fülöp, magyar orvos, „az anyák megmentője”.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Dr. Lantos Péter professzor lesz Makó díszpolgára

Szerdán zárt ülésen döntött arról a testület, hogy Makó Város Díszpolgára kitüntető címet adományoz Dr. Lantos Péter professzor részére, elismerve ezzel egész életművét, mellyel általános elismerést szerzett, és hozzájárult Makó város jó hírnevének öregbítéséhez. Az elismerést az augusztus 20-i ünnepségsorozat részeként adják át.

Tovább olvasom »