? A migrációról tartottak sajtótájékoztatót magyar és román rendőrök Nagylakon

A Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság és a Nagyváradi Területi Határrendőr Felügyelőség vezetői sajtótájékoztatót tartottak a román-magyar határmenti együttműködésről Nagylakon.

A Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője, dr. Polyák Zsolt rendőr dandártábornok 2022. szeptember 19-én a Nagylak Közúti Határkelőhelyen fogadta román partnerét, Bondar Marin dandártábornokot, a Nagyváradi Területi Határrendőr Felügyelőség vezetőjét, hogy közösen adjanak tájékoztatást az együttműködésről.

Mint elmondták, a közös munka nagyon sokrétű. Az illegális migráció csak egy kis szegmense az itt lévő közös feladatoknak, hiszen az utasforgalom is rendkívül nagy, illetve a körözött személyek és tárgyak is gyakran megjelennek itt. 

A nagylétszámú illegális migráns csoportok jellemzően a Csanádpalota autópálya-határátkelőhelyen, kamionokban érkeznek. A román területen lévő átkelő közös szolgálati helyként működik, így bár a felfedések közösek, az eljárásokat már a román fél bonyolítja le. Bondar Marin elmondta: az év első nyolc hónapjában területükön több mint 4 ezer határsértőt tartóztattak fel, közülük ezerötszázat augusztusban. A csanádpalotai átkelőt kutyás határrendőrökkel erősítették meg, akiknek feladata, hogy a kamionokból kiszűrjék az ott elrejtőzött illegális migránsokat.

Dr. Polyák Zsolt dandártábornok hangsúlyozta: a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén idén a megbújásos módszerrel elkövetett határsértések száma az elmúlt évhez képest majdnem a duplájára növekedett. Csanádpalotánál és Nagylaknál idén 160 ilyen esetet derítettek föl.

A rendőri vezetők mindketten kiemelték: az együttműködés több évre visszamenőleg is folyamatos, dinamikus és hatékony, hiszen csak így lehet a napi kihívásokra reagálni.

A határvédelemmel kapcsolatban nyújtott kimagasló teljesítményért a partnerek a sajtótájékoztató végén elismeréseket adnak át. Három-három román és magyar rendőr vehetett át jutalmat munkájáért a vezetőktől.

(police.hu)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink