A nap témája: 13 éve nem gyengült akkorát a forint, mint tavaly

A 2021-es euró-átlagárfolyam 359 forint volt, a 2022-es pedig már 391. Ez 9,2 százalékos emelkedés, amire viszont egészen 2009 óta nem volt példa. Akkor, 2009-ben 11,7 százalékkal, 251 forintról 281 forintra emelkedett az euró éves átlagárfolyama – számolt be róla a Privátbankár.

A magyarok jelentős része sokat izgult tavaly azon, hogy mennyire gyenge a forint és vajon még meddig fog tovább esni az értéke. Nem csoda, hiszen az euró a legrosszabb pillanatokban 15-16, a dollárral összehasonlítva pedig 26-27 százalékkal is többe került, mint 2021-ben.

A forintgyengülés pedig az emberek többsége számára nem jó. Nem jó akkor, ha importterméket akar valaki vásárolni, sem akkor, ha nyaralni akar menni, sem pedig akkor, ha arról van szó, a gyengülés bizony igencsak megdobja a belföldi inflációt.

Az év egy részében úgy tűnt, hogy a forintot már csak a hatalmas inflációval rendelkező vagy éppen háborúban álló országok devizái tudják alulmúlni, mint például az argentin, a török vagy az ukrán pénzek. Az euróhoz képest a forintnál is nagyobbat gyengült a svéd korona, valamint szorosan a forint nyomában lohol a japán és az izraeli fizetőeszköz is.

A lengyel zlotyból az euróért csak kettő százalékkal kellett többet adni az év végén, mint az év elején. A román fizetőeszköz értéke pedig szinte semmit nem változott az európai közös pénzhez képest.

A cseh korona még erősödött is pár százalékkal, a horvát kuna pedig eltűnt a táblázatból, miután szomszédunknál bevezették az eurót.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Már a makói Sparban is elérhető a Munch-ételmentés

Féléves tesztelést követően mostantól valamennyi SPAR és INTERSPAR áruházban bekapcsolódhatnak a vevők a tudatos élelmiszermentés folyamatába a Munch-applikációval, amelyen keresztül akár 66 százalékkal olcsóbban, gyorsan és kényelmesen juthatnak hozzá jó minőségű élelmiszerekhez – írja közös közleményében a SPAR Magyarország és a Munch Europe.

Tovább »

📺 Makói nagycsoportos ovisok a biztonságos közlekedéssel ismerkedtek

Május 16-án indított útjára egy 10 állomásos road-showt a KTI Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet, az Építési és Közlekedési Minisztérium támogatásával. Ennek részeként nagycsoportos óvodások számára szerveznek közlekedésbiztonsági programokat, ma a hetedik helyszínre érkeztek, Makóra.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

A nap témája: A hét elején még esőre számíthatunk

Csapadékosabbá válik az időjárás a hét elején: többfelé kell esőre, záporra, zivatarra számítani, emellett élénk, olykor erős szél valószínű. A hét második fele szárazabbnak ígérkezik, csak elszórtan lehet zápor, zivatar, és a hőmérséklet csúcsértéke az átmeneti visszaesést követően a hét végére ismét megközelíti a 30 Celsius-fokot

Tovább olvasom »