A dél-alföldi városokban is vadásznak a vándorsólymok

Az északi tájakról érkező vándorsólymok nem gyakori vendégek a Dél-Alföldön. Télen azonban néhány vendégeskedő példány errefelé is megfordul, elsősorban a vizes élőhelyek környékén, ahol a vonulás közben megpihenő récékre vadásznak. Érdekesség, hogy a vándorsólymok a városokba is szívesen ellátogatnak – számolt be róla a Körös-Maros Nemzeti Park.

A városokban azokat a helyeket keresik, ahol sok a parlagi galamb. Békéscsabán, a református templomon, Orosházán pedig a víztornyon láttak többször is zsákmányra leső vándorsólymot. Voltak megfigyelések Szarvason, Hódmezővásárhelyen és más városokban is. Az ottani parlagi galamb állomány valóságos terített asztalt jelent számukra.

A vándorsólymok leginkább a hajnali, kora reggeli órákban vadásznak. Teszik ezt azért, mert ilyenkor a sasok még alszanak, s így kisebb az esély arra, hogy elorozzák tőlük a zsákmányukat. A vízimadarakon kívül rigókat és apró madarakat is gyakran elkapnak. Ezeket sokszor a levegőben fogyasztják el azért, hogy más ragadozók el ne vegyék tőlük.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap témája: Már van olyan cég, amelyik olcsóbban kapja a gázt, mint a lakosság

A cégek már olcsóbban vehetnek gázt, mint a lakosság az átlagfogyasztás fölötti tarifa szerint – derül ki az MVM adataiból, az Átlátszó számításai szerint. Most azok kerülnek nehéz helyzetbe, akik korábban a további áremelkedéstől félve fix árú szerződést kötöttek a szolgáltatójukkal, a földgáz világpiaci ára ugyanis hónapok óta zuhan.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Mégsem kell nyárig várni a kiszombori ATM-re

Mint arról a Makói Csípősön beszámoltunk, a Takarékbank kivonulását követően az OTP bankautomatát telepít Kiszomborra. Oldalunk megtudta, hogy már a napokban beállíthatják az új ATM-et, nem kell nyár elejéig kell várni a pénzkiadóra.

Tovább olvasom »