A nap témája: 15 ezer rendvédelmi dolgozó nem részesül a tervezett juttatásban

Mint arról beszámoltunk, egy évvel előre hoznák és 2022 elején folyósítanák az eredetileg 2023-ra tervezett rendvédelmi szolgálati juttatás kifizetését, ami fejenként mintegy 900 ezer és 2 millió forint közötti összeget jelentene.

A Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete nem tartja elfogadhatónak, hogy a 2022 elejére tervezett juttatást, vagyis a ,,fegyverpénzt” csak a katonák és a rendőrök kapják, 15 ezer másik rendvédelmi dolgozó nem – számolt be az atv.hu.

Orbán Viktor még június elején jelentette be, hogy várhatóan már jövő év elején kifizetik a hivatásos állomány részére a háromévente esedékes, ,,fegyverpénznek” nevezett, hathavi bérnek megfelelő juttatást. Ennek feltétele, hogy a gazdasági növekedés meghaladja az 5,5 százalékot.

Az erről szóló részletszabályozás szeptemberben készülhet el, de az már biztos, hogy a kifizetés feltétele a 3 év folyamatos hivatásos szolgálati jogviszony, a soron kívüli pluszpénz azonban csak a fegyveres szolgálatot teljesítő dolgozóknak, tehát a katonáknak és a rendőröknek jár,

rendvédelmi közalkalmazottaknak, mintegy 15 ezer embernek viszont nem.

Bárdos Judit, a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke az ATV Híradónak azt mondta,

„nem hivatásos állományúakról van szó és annak ellenére, hogy ez a sok kolléga, bizony-bizony segített a pandémiában és minden másban a hivatásosok helyett, amikor ők máshová voltak vezényelve, nem kapnak. Nem újdonság, mert amikor az állomány 2019-ben karácsonykor kapott egy 500 ezer forintos jutalmat, akkor a Riaszos állomány azt hiszem 30 ezer forintban részesült”.

Dudás Róbert, a Jobbik országgyűlési képviselője szerint az intézkedés célja, hogy a választásig biztosan elkerüljék a rendvédelmi dolgozók tömeges távozását. A képviselő által idézett felmérés szerint a belügyi és rendvédelmi dolgozók 70 százaléka fontolgatja, hogy pályát módosít.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink