ūüďļ A nap t√©m√°ja: 16 ezer pedag√≥gus hi√°nyzik az oktat√°sb√≥l

Kritikus m√©rt√©kŇĪ a pedag√≥gushi√°ny a k√∂zoktat√°sban, az int√©zm√©nyvezetŇĎk nyilatkozata szerint jelenleg csaknem 16 ezer pedag√≥gus hi√°nyzik a rendszerbŇĎl – hangs√ļlyozta Totyik Tam√°s, a Pedag√≥gusok Szakszervezet√©nek (PSZ) eln√∂ke a PSZ tan√©vnyit√≥ sajt√≥t√°j√©koztat√≥j√°n, cs√ľt√∂rt√∂k√∂n Budapesten.

A figyelemfelh√≠v√°sk√©nt szir√©nasz√≥val kezdŇĎdŇĎ esem√©nyen az √©rdekk√©pviselet vezetŇĎje r√°mutatott,

a k√∂vetkezŇĎ √∂t √©vben v√°rhat√≥an mintegy 22 ezer fŇĎ√°ll√°s√ļ pedag√≥gussal lesz kevesebb Magyarorsz√°gon.

,,Ez akkora tŇĎrd√∂f√©s, amit egy rendszer sem tud t√ļl√©lni”

– fogalmazott Totyik, megjegyezve: a fenti adatokat a korm√°ny is ismeri, ennek ellen√©re az oktat√°sir√°ny√≠t√°s ,,dicshimnuszt zeng” a pedag√≥gusp√°ly√°ra k√©sz√ľlŇĎ felv√©telizŇĎk l√©tsz√°m√°r√≥l.

Totyik Tam√°s kifejtette, hogy b√°r ,,l√°tszatra minden rendben van”, a PSZ meg√≠t√©l√©se szerint 12 ezerre tehetŇĎ a nyugd√≠jas visszafoglalkoztatottak sz√°ma, sz√°mos int√©zm√©nyben pedig k√©pes√≠t√©s n√©lk√ľli alkalmazottakkal „fedik el a hi√°nyt”.

,,Szeretn√©m megk√©rdezni, hogy egy 79 √©ves matematika tan√°r vajon hogyan viszonyul az alfa-gener√°ci√≥ gyerekeihez √©s a 76 √©ves √≥vodapedag√≥gus hogy hajol le a n√©gy√©veshez”

fogalmazott az eln√∂k. R√°vil√°g√≠tott: adataik szerint minden √∂t√∂dik √°ltal√°nos iskol√°ban k√©pes√≠t√©s n√©lk√ľli pedag√≥gus tan√≠t √©s minden harmadik √°ltal√°nos iskol√°ban van olyan pedag√≥gus, aki nem a szakj√°nak megfelelŇĎ tant√°rgyat oktatja.

– fogalmazott az eln√∂k. R√°vil√°g√≠tott: adataik szerint minden √∂t√∂dik √°ltal√°nos iskol√°ban k√©pes√≠t√©s n√©lk√ľli pedag√≥gus tan√≠t √©s minden harmadik √°ltal√°nos iskol√°ban van olyan pedag√≥gus, aki nem a szakj√°nak megfelelŇĎ tant√°rgyat oktatja.

R√°mutatott arra is, hogy az int√©zm√©nyekben √°tlagosan 15 sz√°zal√©kkal kevesebb √≥r√°t tartanak meg, mint amennyit a hivatalos √≥rakeret elŇĎ√≠r, r√©szben az alulfinansz√≠roz√°s, r√©szben pedig a szakemberhi√°ny miatt.

Totyik Tamás kitért arra, hogy a legutóbbi országos kompetenciamérés eredménye szerint a nyolcadikos tanulók 40 százaléka funkcionális analfabéta. Szerinte

,,v√©szforgat√≥k√∂nyvre lenne sz√ľks√©g, hogy ez a katasztrof√°lis eredm√©ny m√©g egyszer ne forduljon elŇĎ”.

A PSZ-vezetŇĎ besz√°molt tov√°bb√° arr√≥l is, hogy a pedag√≥gusok √°tlagkeresete jelenleg csak 58 sz√°zal√©k√°t teszi ki a diplom√°s √°tlagb√©rnek. A szakszervezet √°ll√°spontja szerint, ha a korm√°ny t√∂rv√©nybe foglaln√° a pedag√≥gusok b√©remel√©s√©t, √©s teljes√≠ten√© a ,,Br√ľsszel” √°ltal szabott felt√©teleket, a tan√°rok b√©re emelkedhetne – magyar√°zta.

,,Hol van ez a t√∂rv√©ny? M√°rciusban l√°ttuk ezt a t√∂rv√©nytervezetet, az√≥ta se l√°ttuk a beterjesztett form√°j√°t. Nehogy azt mondj√°k nekem, hogy Gyurcs√°ny Ferencnek kell beterjeszteni, mert ez a korm√°ny feladata, nem az ellenz√©k feladata”

Рrótta fel az Orbán-kormánynak Totyik Tamás.

T√≥th T√ľnde, a PSZ aleln√∂ke arra h√≠vta fel a figyelmet, hogy a szakemberhi√°ny a term√©szettudom√°nyos t√°rgyak eset√©ben a legszembetŇĪnŇĎbb. Elmondta: a statisztik√°k szerint csak minden √∂t√∂dik felv√©telt nyert pedag√≥gushallgat√≥ marad hossz√ļ t√°von a p√°ly√°n. P√©ldak√©nt eml√≠tette, hogy az idei felsŇĎoktat√°si felv√©telin 72 leendŇĎ k√©miatan√°rt vettek fel, ami – szerinte – a val√≥s√°gban legfeljebb egy tucat t√©nylegesen p√°ly√°ra l√©pŇĎ, √ļj munkat√°rsat fog jelenteni.

,,S√ľrgŇĎsen √©rdemi l√©p√©seket kell tenni, s ha erre nem k√©pes az oktat√°sir√°ny√≠t√°s, akkor be kell l√°tni, hogy alkalmatlanok a feladatuk ell√°t√°s√°ra”

– jelentette ki T√≥th T√ľnde, k√∂z√∂lve azt is, hogy a PSZ k√∂z√∂ss√©gi m√©diakamp√°nyt ind√≠t Mondd el hat sz√≥ban a probl√©m√°dat! c√≠mmel. A j√∂vŇĎ h√©tfŇĎn indul√≥ kamp√°nyban sz√ľlŇĎk, di√°kok √©s pedag√≥gusok k√∂zoktat√°sban szerzett tapasztalatait v√°rj√°k – jelezte.

Gosztonyi G√°bor, a PSZ m√°sik aleln√∂ke azt hangs√ļlyozta, hogy a szakszervezet √©vek √≥ta kongatja a v√©szharangot, √°m a korm√°ny ,,a f√ľle botj√°t se mozd√≠tja„. Jelezte azt is, hogy a k√∂vetkezŇĎ idŇĎszakban a PSZ r√©szt fog venni minden akci√≥ban √©s megmozdul√°son, amelyek a k√∂zoktat√°s √©s a pedag√≥gusok helyzet√©re h√≠vj√°k fel a figyelmet.

(alfahir.hu)

Tetszenek a cikkeink? Szeretn√©, ha a j√∂vŇĎben is olvashatna ilyeneket?

A Mak√≥i Cs√≠pŇĎs korm√°nyf√ľggetlen h√≠rport√°l. C√©lunk a Mak√≥ √©s t√©rs√©gi val√≥s√°g bemutat√°sa, k√ľzdelem a korrupci√≥ √©s a k√∂z√©leti arrogancia ellen.¬†Nem √°ll m√∂g√∂tt√ľnk milli√°rdos √©s nem vagyunk kit√∂mve k√∂zp√©nzzel sem. √Čppen ez√©rt mŇĪk√∂d√©s√ľnkre az olvas√≥k, az √Ėn√∂k¬†seg√≠ts√©g√©re van sz√ľks√©g√ľnk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOV√ĀBB A R√ČSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail c√≠met nem tessz√ľk k√∂zz√©. A k√∂telezŇĎ mezŇĎket * karakterrel jel√∂lt√ľk

Legfrissebb híreink

Szalagot kaptak a makói Kerisek is

Febru√°r 8-√°n a Keri szakk√©pzŇĎ iskola tanul√≥inak tŇĪzt√©k fel a v√©gzŇĎs√∂knek hagyom√°nyosan j√°r√≥ k√©k szalagot, annak jelk√©pek√©nt, hogy k√©pz√©s√ľk utols√≥ szakasz√°ba l√©ptek.

Tov√°bb ¬Ľ

A nap idézete

60 √©ve sz√ľletett D√©t√°r EnikŇĎ, a Magyar √Črdemrend lovagkeresztj√©vel kit√ľntetett D√©ryn√©-d√≠jas magyar sz√≠n√©sznŇĎ, szinkronsz√≠n√©sz, elŇĎad√≥mŇĪv√©sz.

Tov√°bb ¬Ľ

kapcsolódó cikkeink

A nap t√©m√°ja: J√∂vŇĎ h√©ten felt√©telesen szabadl√°bra bocs√°thatj√°k a bicskei gyermekotthon volt igazgat√≥j√°t

J√∂vŇĎ h√©ten √∂ssze√ľl az illet√©kes t√∂rv√©nysz√©k b√ľntet√©s-v√©grehajt√°si csoportja, hogy meghallgass√°k a bicskei gyermekotthon igazgat√≥jak√©nt elk√∂vetett pedofil bŇĪncselekm√©nyek miatt b√∂rt√∂nb√ľntet√©s√©t t√∂ltŇĎ V√°s√°rhelyi J√°nost a felt√©teles szabadl√°bra bocs√°t√°sa √ľgy√©ben.

Tov√°bb olvasom ¬Ľ

A nap t√©m√°ja: √Āder J√°nos h√ļga is tudott a bicskei pedofil√ľgyrŇĎl, de miut√°n hallgatott, elŇĎl√©ptett√©k

Miut√°n a szexu√°lis ab√ļzus egyik bejelentŇĎi √°tadt√°k neki jelent√©s√ľket, illetve a b√°ntalmazott gyerekek vallom√°s√°t, azonnal fegyelmi elj√°r√°st ind√≠tott, √©s n√©h√°ny nappal k√©sŇĎbb megtett√©k a rendŇĎrs√©gi feljelent√©st is.

Tov√°bb olvasom ¬Ľ