📺 A státusztörvény miatt elhagyja az oktatást Vezsenyi László

Az ország ,,vasalódeszkás tanárként” ismerte meg 2020-ban Vezsenyi Lászlót, aki 32 évig volt pedagógus, most, 56 évesen, a státusztörvény bevezetése és a pedagógustársadalom közönye miatt végleg otthagyja szeretett hivatását.

A hvg360-nak elmondta,

„inkább lennék ausztriai mosogatófiú, mint idehaza lehajtott fejű tanár.”

Balázs József tankerületi igazgató lemondása után az új vezető is korlátozta őt munkájában, nem lehetett például osztályfőnök sem. Szerinte a vasalódeszkás ügy csak egy ökörködés volt, az „nem lehetett az alapja annak, ami itt folytatódott”.

Vezsenyi szerint a bűne inkább az, hogy rendre kritizálta az oktatási rendszert, igaz nem csak 2010 óta, hanem harminc éve. Kiállt a tüntetések mellett is, elment egy fórumra is, ahová Márki-Zay Péter kérte fel beszélni. Erről Vezsenyi azt mondta,

„Nekem az is jó lett volna, ha a Fidesz teljesíti azokat a dolgokat, amiket az oktatással kapcsolatban jónak tartanék. De nyilván, őket nem érdekli a rendszer, a Fidesz csak be akarta darálni a pedagógustársadalmat. Tulajdonképpen sikeresen meg is csinálta.”

Vezsenyi szerint ez vezetett például ahhoz, hogy a tankerület kitalálta, néhány órát Csanádpalotán kell majd megtartania. Úgy, hogy neki volt a gimnáziumban a legmagasabb óraszáma a testnevelőtanárok között.

„Tavaly nyár óta két-, háromhavonta behívott az igazgató, hogy a tankerületből kérdezik, vállalom-e. Hol finoman, hol fenyegetve győzködtek, hogy vállaljam el”

– mesélte. A státusztörvény után erre már kötelezhetnék, de nem fogják ugyanis, szeptember elsejéig bevitte a felmondását az iskolába és a tankerületbe. A fő oka a felmondásra, hogy nem látja a társadalom részéről, hogy szükség lenne rá:

az iskolába járó gyerekek szüleit nem zavarja, hogy tanteremben tartják a gyerekeiknek a tesiórát, vagy hogy leszakad a WC álmennyezete.

„Talán egyetlen szülő volt, aki kirakott egy szalagot a sztrájk idején a szolidaritás jeleként. A diákok nagy része pedig nem is hallott arról, hogy Budapesten kint voltak az utcán a pedagógusok és a diákok. Másrészt elkeserítő volt a pedagógusok részéről tapasztalható nagy fokú közöny”

– sorolta Vezsenyi.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink