A nap témája: 20-30%-os drágulás várható megint az építőiparban

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) azzal kalkulál, hogy bár már a háborús helyzet előtt is 15-20 százalékos emelkedéssel lehetett számolni, viszont az energiaárak emelkedése most tovább rontott a helyzeten, átlagosan 20 százalékos áremelkedésnél tartanak az építőanyagok, a díjtételeknél pedig 10 százaléknál. 

Az ÉVOSZ elnöke, Koji László az ATV Start című műsorában elmondta azt is, hogy 20-30 százalékos drágulás várható megint az építőiparban, mindenki napi árakon dolgozik. A béreket és a díjakat év elején szokták emelni, év közben nem, az építőanyagoknál azonban beláthatatlan a dolgok alakulása.

Az elnök szerint lehetnek komoly vesztesei a háborúnak az építőiparban, mérhetetlenül lelassulhatnak és megdrágulhatnak kivitelezések, valamint nehéz finanszírozási helyzet alakulhat ki, ha a kereskedelmi bankok nem tudják finanszírozni a lakosságot. Lakópark- vagy társasházépítés terén is lehetnek problémák, hiszen sok lakás már akkor elkelt, amikor még csak tervben volt, a jelenlegi helyzetben viszont elképzelhető, hogy sokkal drágábban tudná megoldani az építkezést a kivitelező, mint a kezdeti elképzelés – magyarázta a szakember.

A gond az, hogy Ukrajnából és Oroszországból nagy mennyiségű vas- és acélipari termék, faipari termék és szigetelőanyag jött eddig Magyarországra, de Koji László szerint megvan a veszélye annak, hogy az ukrajnai termékek behozatala teljesen leáll, az orosz termékekre pedig tilalmat vetettek ki, így alternatív lehetőségeket próbál keresni az ÉVOSZ is, hogy ne alakuljon ki építőiparhiány.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

A nap témája: Elszállhatnak a temetkezési költségek is

Az utóbbi években stabilan, kiszámíthatóan emelkedtek a koporsós és hamvasztásos temetkezési alapszolgáltatások árai. Egészen mostanáig, ugyanis „a hazai temetkezési szolgáltatók bajba kerülhetnek a gazdasági környezet radikális romlása miatt, emiatt pedig komoly áremelések várhatóak a jövőben” – közölte a Magyar Temetkezési Szolgáltatók Egyesületének elnöke, Palkovics Katalin az rtl.hu érdeklődésére.

Tovább olvasom »

A nap témája: Betilthatják a szabad orvosválasztást és korlátozhatják a betegek látogatását

Megszüntetnék a szabad orvosválasztást, korlátoznák a betegek látogatását, erősítené az állami irányítást – egyebek mellett ezt is tartalmazza a hamarosan az Orbán-kormány elé kerülő, a belügyi tárca által tervezett, az egészségügy átalakítást célzó, összességében több száz milliárd forintot érintő javaslatcsomag – írja a Népszava.

Tovább olvasom »