A nap témája: 2023-ban bevezetik az eurót – Horvátországban és Bulgáriában

Horvátország és Bulgária még az idén beléphet az euró előszobájának nevezett ERM-2 árfolyamrendszerbe – nyilatkozta kedden Fabio Panetta, az Európai Központi Bank igazgatósági tagja. A Portfolio szerint a jegybanki vezető üdvözölte az országoknak a közös valutára való áttérés érdekében tett erőfeszítéseit és azt is jelezte, hogy 2023-ban nyílik lehetőség az euróbevezetésre.

„Horvátország és Bulgária erőteljes lépéseket tett a konvergencia érdekében”

– szögezte le Panetta, aki egyébként az EKB nemzetközi és európai kapcsolatainak felelőse. Hozzátette, hogy a két országon kívül jelenleg nincs más, aki aktívan az eurózónára törekedne.

A bolgárok már évek óta próbálnak bejutni az ERM-2-be, ami esetükben árfolyampolitikai szempontból csupán formális lépés lenne, hiszen az ország valutatanácsot működtet, vagyis devizája teljesen rögzítve van az euróhoz.

Azonban a belépésnek követelményei is vannak:

A valutaövezet és az EU intézményei ugyanis többek között az igazságszolgáltatás reformját, a korrupció és a szervezett bűnözés elleni erőteljesebb fellépést sürgetik.

Ha Horvátország és Bulgária is beléphet ebben az évben az ERM2 árfolyamrendszerbe, akkor 2023-tól lehetőség nyílik az euró bevezetésére ezen országokban.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

A magyar sajtóban napokig nem számoltak be a csernobili atomkatasztrófáról

1986. április 26-án következett be az ukrajnai Csernobilban, a magyar fővárostól hozzávetőleg ezer kilométerre a világ (hivatalosan) legsúlyosabbnak tartott atomerőmű-szerencsétlensége. A baleset híre nagyon lassan terjedt: hazánkban a Magyar Rádió 28-ai, esti hírmagazinja számolt be róla elsőként, röviden. A tényleges veszélyről azonban még évekig nem esett szó.

Tovább olvasom »