A nap témája: 5,5 százalékos az euróövezeti infláció, a magyar ennek még mindig háromszorosa

Júniusban az előzetesen közöltnek megfelelően 17 havi mélypontra enyhült az éves infláció az euróövezetben, főként az energiaárak csökkenésének köszönhetően – derült ki az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán közzétett adataiból, amit az MTI szemlézett.

Az euróövezetben az infláció júniusban az Eurostat végleges adatai szerint az előzetes becsléssel összhangban 5,5 százalék volt a májusi 6,1 százalék után.

A júniusi inflációs adat 2022 januárja óta a legalacsonyabb az euróövezetben.

Egy évvel ezelőtt, tavaly júniusban 8,6 százalék volt a fogyasztói árak éves növekedése és ez az idei év is 8,6 százalékos inflációval indult januárban.

Az energiaárak 5,6 százalékkal csökkentek júniusban éves összevetésben a májusi 1,8 százalékos esés után. Energiaárak nélkül a fogyasztói árak éves szintű emelkedése 6,9 százalékos volt júniusban, májusban pedig 7,0 százalékos.

A legnagyobb mértékben az élelmiszerek, alkoholos és dohánytermékek ára emelkedett júniusban, 11,6 százalékkal. Májusban 12,5 százalék volt az éves áremelkedés.

Energia, élelmiszer, alkoholos és dohánytermékek nélkül a júniusi maginfláció az előzetes becslésben szereplő 5,4 százalék helyett 5,5 százalék lett, a májusi 5,3 százalék után.

Az 5,5 százalékos maginfláció magasnak számít, közel áll az 5,7 százalékos legutóbbi csúcshoz és ezzel az EKB monetáris szigorításának folytatását valószínűsíti az elkövetkező hónapokban.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Magyar-francia kiállítás nyílik Szegeden

2023. szeptember 23-án 18 órakor egy francia-magyar együttműködés alkalmából Fodor Barbarának, Peták Máriának és Molnár Sándornak nyílik közös kiállítása egy ismert francia alkotóval, Yvan Le Soudier-rel a Tiszatáj Szalonban.

Tovább »

Hiába van folyamatban per, az Oktatási Hivatal megszűntnek nyilvánította a Bartókot, mint székhelyet

Amikor azt hiszed, Bartók-ügyben már mindent láttál, hát nem. Legújabb húzás az Oktatási Hivatal részéről történt: a tankerület bejelentése alapján a nyilvántartásban 2023. szeptember 14. napján megszűntnek nyilvánították a Bartók székhelyintézményt – számolt be róla a bartókos szülők jogi képviselője, Kotroczó Béla.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink