A nap témája: 80 ezer új munkanélkülivel, 350 forint feletti euróárfolyammal és csak 3%-os visszaeséssel számol a kormány

A tavalyi 2 százalék után idén a GDP 3,8%-a lehet a kormányzati szektor hiánya – derül ki a konvergencia programból, amit a kormány az Európai Bizottságnak nyújtott be, írja a Portfolio.hu. Az eredeti hiánycél 1% volt, majd ezt a koronavírus-járvány hatására már 2,7%-ra emelték korábban, végül úgy tűnik, hogy magyar kormány is elengedte a 3% alatti deficitet.

A gazdaság teljesítményét illetően továbbra is 3%-os GDP-visszaeséssel kalkulálnak 2020-ban. Ezt jövőre 4,8 százalékos visszapattanás követheti, majd 2024-ig folyamatosan 4 százalék felett lehet az éves növekedés.

Ugyanakkor Parragh László még ennél is durvább visszaeséssel számol. Az Iparkamara elnöke hétfőn a Népszavának azt mondta: “A gazdaság jelentős mértékű visszaesésére számítok, nem lepődnék meg, ha a GDP akár két számjegyű százalékos mértékben zuhanna az idén.”

A munkaerőpiac kapcsán a kormány azzal számol, hogy a tavalyi 4,512 milliós foglalkoztatotti szám az idén 1,8%-kal esik vissza, vagyis nagyjából 80 ezerrel csökkenhet a foglalkoztatottak száma a világjárványt követő gazdasági válság hatására.

Ezzel párhuzamosan a munkanélküliség a tavalyi 3,4 százalékról 5,6 százalékra emelkedhet, és várhatóan csak 2024-ben éri majd el újra a 2019-es szintet.

A költségvetés bevételei 2020-ban változatlanul a GDP 44%-át tehetik ki, a kiadások viszont a tavalyi 46,1%-ról 47,8%-ra emelkedhetnek a válság, illetve a kapcsolódó intézkedések hatására.

Ezzel párhuzamosan az államadósság a tavalyi 66,3%-ról 72,6%-ra ugorhat a GDP arányában, majd 2022-ben érheti el újra a 2019-es szintet, 2024-ben pedig 60% alá eshet vissza.

A kormány nem számol a forint jelentős erősödésével: az idei 350,3 után 2021-24 között 353,8-as átlagos euróárfolyam van a programban, bár ez jó eséllyel nem prognózis, csak technikai kivetítés, teszi hozzá a lap.

Az idén 10 százalékos GDP-csökkenésre számít Ausztriában a koronavírus-járvány gazdasági következményei miatt az UniCredit Bank Austria pénzintézet prognózisában.

A bruttó hazai termék a bank számításai szerint 36 milliárd euró értében csökken az idén. A termeléskiesés minden gazdasági ágazatot érinteni fog, a kiskereskedelemben és turizmusban közvetlenül érintett ágazatoknál azonban a kiesés akár 40 százalékos is lehet a bank becslése szerint.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

A nap idézete

75 éve született Kishonti Ildikó (született: Schnur Ildikó) magyar színésznő.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Indul a szúnyoggyérítés

Április 25-én kezdődik a központi szúnyoggyérítés, amelyet idén is a katasztrófavédelem koordinál. A szakemberek április végén a Tisza-tónál és Szolnoknál biológiai módszerrel lépnek fel a vérszívók ellen.

Tovább olvasom »