A nap témája: A covid alatt visszaesett a rákos betegek műtéteinek száma

Átlagosan 10-20 százalékkal kevesebb daganatos beteget találtak a koronavírus-járvány öt negyedéve alatt, mint korábban – írja a Népszava a Népegészségügy legújabb számára hivatkozva.

A kutatók azt vizsgálták, hogy milyen hatása volt a koronavírus-járványnak a három legnagyobb daganattípus (tüdő-, emlő- és vastag- és végbélrák) kezelésére. 

A tanulmány eredményei szerint mindhárom kezeléstípusban csökkent az ellátás a koronavírus-járvány alatt. Míg a kemoterápiás kezelések száma átlagosan 3,8-4,3 százalékkal esett vissza, addig a sugárkezeléseké 15-28 százalékkal. Ennél is durvább a járvány alatt elmaradt műtétek aránya: a tüdőműtétek száma mintegy 40 százalékkal, az emlőműtétek 12 százalékkal, a vastag- és végbéldaganatos műtétek száma több mint 20 százalékkal esett vissza. A szerzők azt is kiemelték, hogy a járvány ideje alatt nemcsak a rák kezelése, de a felismerése is akadozott. Így például hosszabb időszakokban szüneteltek a rákszűrések, és a terápiák megkezdése is sokaknál késett.

A kormány korábban rövidre zárta azokat a felvetéseket, amik a járvány alatti egészségügyi ellátás veszélyeire hívták fel a figyelmet. Az Emmi és Kásler Miklós még az első pandémia idején hangsúlyozta, hogy egy levelében le is szögezte:

a pandémia miatt „egyetlen beteg sem maradt ellátatlanul”.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink