A nap témája: A fiatalok negyede kivándorolna, egyharmaduk szerint csak erőszakkal lehetne kormányváltás

A magyar fiatalok 26 %-a elhagyná az országot, minden harmadik (33 %) megkérdezett szerint pedig a Fideszt már csak erőszakkal lehet leváltani – ez a Friedrich-Ebert-Stiftung (FES) kedden megjelent kutatásából derül ki, amelyben a 15 és 29 év közötti korcsoport politikai és társadalmi attitűdjeit vizsgálták a V4 országaiban, a Magyar Fiatalok 2021 elnevezésű hazai kutatást Bíró-Nagy András és Szabó Andrea jegyzi.

A kivándorlás kérdésében Magyarországon óriási a politikai szakadék a fiatalok között: háromszor annyi ellenzéki (36%) és kétszer annyi bizonytalan szavazó (24%) szeretné elhagyni az országot, mint kormánypárti (12%). Az Európai Unióra viszont alapvetően pozitívan tekintenek a magyar fiatalok: kétharmaduk (66 százalék) szavazna az EU-ból való kilépés (Huxit) ellen egy esetleges népszavazáson.

A jelenlegi magyar belpolitikai helyzetről is markáns véleménye van a fiataloknak: a megkérdezettek több mint fele (56 %) szerint ma Magyarországon a társadalomban való felfelé haladáshoz jó kapcsolatra van szükség a Fidesz-kormánnyal. Azzal az állítással pedig, hogy a magyarországi választások szabadok és tisztességesek csak a fiatalok kevesebb mint egynegyede értett egyet (22 %).

Érdekesség viszont, hogy 57 %-uk egyetért azzal az állítással, hogy egy olyan vezetőre lenne szükség, aki Magyarországot erős kézzel kormányozza a közjó érdekében, ilyen magas arányt a másik három V4-es országban nem tapasztaltak a kutatást végzők.

A következő tíz év legnagyobb problémáival kapcsolatban a magyar megkérdezettek válaszaiban domináltak a materiális ügyek (bérek és nyugdíjak alacsony szintje, munkanélküliség, közszolgáltatások minősége stb.), emellett a korrupciót és a klímaváltozást nevezték még meg sokan komoly problémaként.

Az Orbán-kormány családpolitikájának kudarcát jelzi, hogy mindössze 57 százalék képzeli el a jövőjét házasságban és gyermekkel.

A kutatást összegezve a szerzők arra jutottak, hogy ha négy kifejezéssel kellene jellemezni a magyar 15-29 évesek világlátását, akkor az elégedetlenség, a konformitás, a passzivitás és a polarizáció szót használnák.

(alfahir.hu)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

A Bartók szülői közössége polgári peres eljárást indított a fenntartó ellen

Az M-BB Iskoláért Védegylet a Bartók intézmény törvényes működésének helyreállítása iránt kérelemmel fordult a Klebelsberg Központhoz, az Oktatási Hivatalhoz, az Oktatásért Felelős Miniszterhez, az eddig történtek miatt pedig polgári peres eljárást kezdeményeztek a Makói Általános Iskola és a Hódmezővásárhelyi Tankerület ellen.

Tovább »

Az állatvédők szerint állattartói jogosítványre lenne szükség

Magyarországon bárki bármikor állattartóvá válhat. Van, hogy tartási ismeretek nélkül vesz család magához házi kedvencet. A felelőtlen tartás végett sok esetben a megunttá vált állatok az utcára kerülnek vagy a silány tartás öli meg őket. Seres Zoltán az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője szerint az állatok birtoklását jogosultsághoz kellene kötni, az állatok illegális szaporítását pedig még keményebben kellene büntetni.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink