Kiss-Rigó László áldja meg a felújított királyhegyesi templomot

A templom korszerűsítése az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból, hazai központi költségvetési forrásból, továbbá a Szeged-Csanádi Egyházmegye és a helyi plébánia támogatásával, mintegy 89 millió forintból valósult meg. A hálaadó szentmise 2021. december 12-én, 10 órakor kezdődik.

Az egyházmegye tájékoztatása szerint az épületet 1969 és 1971 között részlegesen felújították, ám akkor átfogó állagmegóvás nem történt. Az elmúlt években Jánosi Szabolcs plébános több pályázatot nyújtott be a templom korszerűsítésére. Ebből három nyertes projekt volt, amelyből a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (EMVA operatív szerve) pályázatán 44 millió, az egyházi épített örökség védelmére kiírt projekten pedig 25 millió forint támogatást nyert. A korszerűsítés befejezéséhez szükséges, mintegy 20 millió forintot a Szeged-Csanádi Egyházmegye és a helyi plébánia biztosította.

A felújítási munkálatok 2021. február végén kezdődtek, amelynek során megvalósult a falak homlokzati- és belső, talajnedvesség elleni szigetelése, vakolatfelújítása, valamint festése. A liturgikus térben ún. rétegrend- csere történt, új burkolat került az aljazbetonra, megújult az elektromos hálózat, padló- és a padfűtést alakítottak ki.

Kicserélték a főbejárati ajtót, akadálymentesítették a bejáratot, térkőburkolattal látták el a főhomlokzat előtti területet. Megújult a kerítés, a szikkasztórendszer kiépítésével megoldódott a csapadékvíz elvezetése. A fűtéshez és az elektromos világításhoz szükséges energiát 2,5 kW-os napelemek által termelt áram biztosítja. A felújítás 2021. novemberében fejeződött be; a munkálatok kivitelezője a makói M-Color 2009 Kft. volt.

Királyhegyes római katolikus templomát 1902-ben kezdték építeni, a munkálatokat 1927-ben fejezték be. Sokáig ez a neogótikus stílusban épült templom volt a környékbeli tanyavilág egyetlen temploma.

(Fotó: szeged-csanad.hu)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

A nap témája: Orbán titokzatos külföldi forrástól kérne 11 ezer milliárd forintnyi hitelt

,,A szükséges pénzügyi forrásokat az Európai Unió megígérte. Ha a brüsszeli bürokraták mégsem adják ide azt a pénzt, ami Magyarországnak jár, akkor más pénzügyi forrásokból szerezzük be a szükséges összeget. Az erről szóló tárgyalásokat az Európai Unióval és más nemzetközi partnereinkkel el is indítottuk” – Orbán Viktor ezekkel a mondatokkal zárta a parlamenti őszi ülésszak nyitó beszédének (talán) legfontosabb részét. 

Tovább »

A nap idézete

,,Munkásság az élet sója,
A romlástól mely megójja;
S csak az, aki nem hevert:
Várhat áldást és sikert.”

Tovább »

📺 Ledes közvilágítást építenek ki egész Kiszomboron

A község ezzel a beruházással próbál spórolni, számításaik szerint öt éven belül megtérül – derült ki a keddi testületi ülésen. Elfogadták Bajnóczi János költségcsökkentési javaslatait is és árajánlatot kérnek a mártélyi üdülő tetőszerkezetének felújítására.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Gázolt a vonat Deszknél

Az Újszeged állomásról 19:07-kor Mezőhegyesre elindult személyvonat (37043) elgázolt egy embert Deszk közelében – adta hírül a Mávinform szombat este.

Tovább olvasom »