A nap témája: A fideszes EP-képviselők nem szavazták meg, hogy különbíróság vizsgálja az orosz háborús bűnöket

Az Európai Parlament képviselői csütörtökön nagy többséggel elfogadott állásfoglalásban követelik, hogy az orosz politikai és katonai vezetést vonják felelősségre az Ukrajnában elkövetett háborús bűntettekért. Az EP felszólítja a tagállamokat, hogy támogassák egy különleges bíróság létrehozását e célból – írja az Euronews nyomán a Telex.

A Kijevhez közeli Bucsában elkövetett bűncselekmények április elején derültek ki, de más ukrán városokban is kegyetlen nyomot hagyott az orosz hadsereg brutalitása. A nyilatkozatot 472 igen szavazattal, 19 nem ellenében és 33 tartózkodás mellett fogadták el.

A Fidesz EP-képviselői a szavazás során többször szavaztak a többséggel, de amikor a nyilatkozatról kellett dönteni, a kormánypárti EP-képviselők nem nyomtak gombot a szavazás során.

Ez a különleges bíróság vizsgálhatná Vlagyimir Putyin orosz elnök mellett a belarusz vezető, Alekszandr Lukasenka, illetve az orosz politikai és a katonai vezetés felelősségét is. Oroszország nem fogadja el a nemzetközi büntetőbíróságok joghatóság.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

Határ nyílik Kübekháza és Óbéba között

Jóváhagyta a román kormány a szerb–magyar–román hármas határnál található Kübekháza – Óbéba (Beba Veche) közúti határátkelő megnyitásáról szóló határozatot csütörtökön – közölte Mihai Constantin kormányszóvivő a héten.

Tovább olvasom »