A nap témája: A fideszesek nem nyomtak gombot, amikor Oroszország elítéléséről volt szavazás

Az Európai Parlament csütörtökön ismét egy olyan állásfoglalásról szavazott, amelyben bírálja Oroszországot Ukrajna megtámadása miatt, ám a Fidesz EP-képviselői most sem nyomtak gombot a szavazáson – szúrta ki a hvg.hu.

A szavazás előtti vita során Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő felszólalásában Magyarország nevében elítélte az orosz agressziót, és Ukrajna európai uniós tagsága mellett is kiállt, ám az Oroszországgal szembeni szankciós politikát is kritizálta.

Az EP azért fogadta el plenáris ülésén tegnapi állásfoglalását, mert ma már EU-Ukrajna csúcs lesz Kijevben. A nagy többséggel (489 szavazattal, 36 ellenében és 49 tartózkodás mellett) megszavazott állásfoglalásban rögzítik:

  • az EU-nak és Ukrajnának törekednie kell Ukrajna uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdésére,
  • az EU-nak fokoznia kell a Kijevnek nyújtott katonai, gazdasági és humanitárius támogatást, és
  • el kell fogadni a Moszkva elleni szankciók tizedik csomagját.

Az EP által sürgetett tizedik szankciós csomaggal többek közt teljes embargót vezetnének be az Oroszországból származó fosszilis tüzelőanyagokra.

Az EP-képviselők a Lukoil orosz olajvállalathoz és a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszernhez hasonló vállalatok szankcionálását is kérték. 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

Határ nyílik Kübekháza és Óbéba között

Jóváhagyta a román kormány a szerb–magyar–román hármas határnál található Kübekháza – Óbéba (Beba Veche) közúti határátkelő megnyitásáról szóló határozatot csütörtökön – közölte Mihai Constantin kormányszóvivő a héten.

Tovább olvasom »