A nap témája: A Gazdaságkutató szerint a választások után megszorítások jöhetnek

Elfelejthetjük a korábban várt 5 százalék körüli GDP-növekedést, az infláció 9 százalékosra ugorhat – számol a GKI Gazdaságkutató Zrt, amelyet a HVG ismertetett.

Drámai mértékben” pesszimistább lett minden egyes ágazatban a magyar gazdaság helyzetének megítélése, miközben a cégek a saját helyzetükön még nem érzékelik, hogy itt volna a baj – áll a GKI Gazdaságkutató most kiadott elemzésében. 

  • Három hónapja még 4,5-5 százalék közötti GDP-növekedést vártak 2022-re, most már csak 2,5-3 százalékosat (az MNB múlt héten 4-5 százalékosról 2,5-4,5 százalékosra rontotta a saját előrejelzését),
  • az inflációs várakozást majdnem megduplázták, 5-ről 9 százalékosra emelték,
  • és azt is hozzátették mindehhez: igen nagy a bizonytalanság a növekedési előrejelzésben.

A GKI szerint az előttünk álló idők egyik fő kérdése az lesz, hogy a jogállamisági eljárás mennyire fogja érinteni hazánkat. Az orosz-ukrán háború kitörése után, Lengyelország könyebben szót tud érteni az Európai Unióval, míg az oroszkérdésben szinte egyedül maradt Orbán-kormányzat magára marad. A legvalószínűbb forgatókönyev azonban az, hogy a jogállamisági eljárás függőben marad Magyarország és Lengyelország esetében is, a kormány tesz némi engedményt, és a helyreállítási alap pénzei megérkezhetnek ide is.

Ez azért is fontos lenne az elemzés szerint, mert most még ugyan tart az erőltetett növekedés, de az egyensúlyi problémák miatt kifulladóban van,

a gazdaságpolitika igencsak eszköztelen az újabb válsággal szemben.

A GKI szerint az államháztartási hiány hatalmas, az infláció korlátozására tett kísérletek sikertelenek és még ellátási zavarokat is okoznak, a rezsicsökkentés pedig tarthatatlanná válik, ahogy az energiaárak elszállnak. Hogy mindezeket a problémákat kezeljék,

szükség van az EU-pénzre, de arra is, hogy már év közben „markáns szigorítás” jöjjön a költségvetési és a monetáris politikában is.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink