A nap témája: A hétfői sztrájk miatt fenyegetések, retorziók érik a pedagógusokat

Érkeznek a panaszok a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetéhez (PDSZ), amelyek szerint fenyegetések, retorziók érik a hétfői pedagógussztrájkban résztvevőket – írja közleményében a szervezet.

Azt írják:

„Ennek a hadmozdulatnak nyilván az a célja, hogy megmutassák vele: rendben folytak a dolgok, tanítás történt mindenhol az intézményben – és ha már a kellemetlenkedő tanulók is kapnak egy büntetést, az sem lehet gond. Természetesen ez teljesen illegális, utólag meghamisítani ezeket az adatokat közokirathamisításnak számít.”

A szakszervezet olyan esetekről is tud, amikor a kollégák kiállása miatt állt el az intézményvezető attól, hogy megbüntessen egy tanárt, aki értesítette a sztrájk tényéről a szülőket. Arról is írnak, hogy sok helyen – az egyébként már rég nem is létező – ,,fegyelmi eljárást” helyezték kilátásba, más helyeken azt állították, hogy „mivel nincs szakszervezet” az intézményben, ezért nem is lehet sztrájkolni. Volt olyan intézmény, amit a tankerület vezetője úgy értesített, hogy „mivel a szakszervezetek nem voltak képesek fellebbezni 5 nap alatt sem”, a sztrájk nem legális, de a vezető megengedi azt, ugyanakkor a munkabeszüntetés ideje alatt is be kell menni tanítani és felügyelni.

De volt olyan eset is, hogy a tankerület utólag arra adott utasítást, hogy a hétfői első két óráról hiányzó tanulóknak igazolatlan mulasztást könyveljenek el, és az órákat jelöljék úgy, mintha megtartották volna.

Nagy Erzsébet, a PDSZ Országos Választmányának tagja a Mércének nyilatkozva elmondta: fontos tudni, hogy „nem földalatti ellenállókról van szó, hanem békés pedagógusokról, akik nincsenek ahhoz szokva, hogy állandóan a fejükre olvassák, hogy törvénytelen akcióban vesznek részt.”

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink