ūüďļ A nap t√©m√°ja: A kom√°romi √©s az iv√°ncsai akkugy√°r sim√°n megkapta a k√∂rnyezethaszn√°lati enged√©lyt m√©rgez√©sek ut√°n

A hvg360 a korm√°nyhivatali hat√°rozatok alapj√°n pr√≥b√°lta rekonstru√°lni az SK Battery Manufacturing Kft. kom√°romi √©s iv√°ncsai akkumul√°torgy√°raiban t√∂rt√©nt m√©rgez√©ses √ľzemi baleseteket. Ez alapj√°n 2021. j√ļnius√°ban a kom√°romi akkumul√°torgy√°rban h√°rom munk√°s szenvedett m√©rgez√©st, miut√°n s√ļlyosan r√°kkeltŇĎ anyagot kellett mozgatniuk.

Egy határozat szerint egy alkalommal három munkás azért lett rosszul, mert

megfelelŇĎ v√©dŇĎfelszerel√©s n√©lk√ľl kellett ki√∂nteni√ľk a hib√°s akkumul√°torcell√°k t√°rol√°s√°ra haszn√°lt vizes tart√°lyokat. Ebben a v√≠zben hidrog√©n vagy hidrog√©n-fluorid szabadulhat fel, ami s√ļlyosan r√°kkeltŇĎ, m√©rgezŇĎ anyag.

A tart√°lyokat egy olyan helyis√©gben mozgatt√°k, ami nem erre volt tervezve, nem volt benne rendes elsz√≠v√≥ berendez√©s. Mint kider√ľlt, a v√©dŇĎfelszerel√©s√ľk sem volt megfelelŇĎ, ugyanis bel√©legezt√©k a g√°zokat, √©s mindh√°rman k√≥rh√°zba ker√ľltek.

Az SK Battery r√°kkeltŇĎ anyagokkal dolgozik, de az nem nyilv√°nos, hogy pontosan mikkel, √©s a saj√°t munk√°saikat sem felt√©tlen√ľl t√°j√©koztatta arr√≥l, hogy pontosan milyen anyagokkal dolgoznak, sŇĎt, megfelelŇĎ v√©dŇĎfelszerel√©st sem mindig kaptak, de csak 360 ezer forintot kellett kipengetnie a c√©gnek az eset ut√°n ‚Äď √≠rja a hvg360.

2022. janu√°rban m√°r 14-en lettek rosszul, miut√°n egy gy√°rt√≥sor meghib√°sodott, kigyulladt √©s m√©rgezŇĎ g√°zok szabadultak ki. Mik√∂zben folytatniuk kellett a munk√°t, a szag a gy√°r m√°s r√©szlegeihez is eljutott m√°r. A hat√≥s√°gokat v√©g√ľl a munk√°sok riasztott√°k, a levegŇĎben a m√©r√©sek hidrog√©n-cianidot √©s amm√≥ni√°t tal√°ltak. Az eset ut√°n 1‚ÄĮ579‚ÄĮ500 forintos b√ľntet√©st szabtak ki a c√©gre.

2022. √°prilis√°ban nikkelt √©s egy√©b k√°ros anyagokat tal√°ltak a munk√°sok szervezet√©ben. √Ėsszesen 48 kom√°romi munk√°s szervezet√©ben mutattak ki nikkelt, az SK ennek ellen√©re csak √∂t esetet jelentett be. T√∂bb dolgoz√≥ szervezet√©ben metanolt, alum√≠niumot, kr√≥mot √©s kobaltot is tal√°ltak.

Ezt az SK Battery sim√°n meg√ļszta egy figyelmeztet√©ssel, ahogyan a 2022. m√°jus√°ban √°ram√ľt√©st szenvedett munk√°s eset√©ben is.

Az iv√°ncsai gy√°rban elŇĎsz√∂r 2023. j√ļnius√°ban lett rosszul 12 ember, mert a beruh√°z√≥ nem jelentette be, hogy r√°kkeltŇĎ anyagokkal dolgoznak.

Ennek ellen√©re augusztusban az iv√°ncsai √ľzem is megkapta a k√∂rnyezethaszn√°lati enged√©ly√©t.

A Jobbik-Konzervat√≠vok nemcsak az akkumul√°torgy√°rak telep√≠t√©se ellen tiltakozott, de arra is felh√≠vt√°k a figyelmet, hogy a gy√°rakba szerzŇĎdtetett fŇĎleg √°zsiai vend√©gmunk√°sok megjelen√©se milyen t√°rsadalmi, demogr√°fiai vesz√©lyekkel j√°rhat, nem besz√©lve az alacsony b√©rekrŇĎl, ami a magyar munkav√°llal√≥k j√∂vedelm√©t is h√°tr√°nyosan √©rinti. Brenner Koloman a Jobbik-Konzervat√≠vok frakci√≥vezetŇĎ-helyettese √©s Szanyi G√°bor oroszl√°nyi √∂nkorm√°nyzati k√©pviselŇĎ besz√©ltek errŇĎl a kom√°romi gy√°r elŇĎtt.

(alfahir.hu, fotó: Google Maps)

Szeretne a j√∂vŇĎben is olvasni hasonl√≥ cikkeket?

A Mak√≥i Cs√≠pŇĎs m√∂g√∂tt nem √°llnak milli√°rdosok, mŇĪk√∂d√©s√ľnkre az olvas√≥k, az √Ėn√∂k seg√≠ts√©g√©re van sz√ľks√©g√ľnk. A Donably-n k√∂nnyed√©n be√°ll√≠thatja, mekkora √∂sszeggel tudja t√°mogatni munk√°nkat.

TOV√ĀBB A R√ČSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail c√≠met nem tessz√ľk k√∂zz√©. A k√∂telezŇĎ mezŇĎket * karakterrel jel√∂lt√ľk

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink