📺 A nap témája: A komáromi és az iváncsai akkugyár simán megkapta a környezethasználati engedélyt mérgezések után

A hvg360 a kormányhivatali határozatok alapján próbálta rekonstruálni az SK Battery Manufacturing Kft. komáromi és iváncsai akkumulátorgyáraiban történt mérgezéses üzemi baleseteket. Ez alapján 2021. júniusában a komáromi akkumulátorgyárban három munkás szenvedett mérgezést, miután súlyosan rákkeltő anyagot kellett mozgatniuk.

Egy határozat szerint egy alkalommal három munkás azért lett rosszul, mert

megfelelő védőfelszerelés nélkül kellett kiönteniük a hibás akkumulátorcellák tárolására használt vizes tartályokat. Ebben a vízben hidrogén vagy hidrogén-fluorid szabadulhat fel, ami súlyosan rákkeltő, mérgező anyag.

A tartályokat egy olyan helyiségben mozgatták, ami nem erre volt tervezve, nem volt benne rendes elszívó berendezés. Mint kiderült, a védőfelszerelésük sem volt megfelelő, ugyanis belélegezték a gázokat, és mindhárman kórházba kerültek.

Az SK Battery rákkeltő anyagokkal dolgozik, de az nem nyilvános, hogy pontosan mikkel, és a saját munkásaikat sem feltétlenül tájékoztatta arról, hogy pontosan milyen anyagokkal dolgoznak, sőt, megfelelő védőfelszerelést sem mindig kaptak, de csak 360 ezer forintot kellett kipengetnie a cégnek az eset után – írja a hvg360.

2022. januárban már 14-en lettek rosszul, miután egy gyártósor meghibásodott, kigyulladt és mérgező gázok szabadultak ki. Miközben folytatniuk kellett a munkát, a szag a gyár más részlegeihez is eljutott már. A hatóságokat végül a munkások riasztották, a levegőben a mérések hidrogén-cianidot és ammóniát találtak. Az eset után 1 579 500 forintos büntetést szabtak ki a cégre.

2022. áprilisában nikkelt és egyéb káros anyagokat találtak a munkások szervezetében. Összesen 48 komáromi munkás szervezetében mutattak ki nikkelt, az SK ennek ellenére csak öt esetet jelentett be. Több dolgozó szervezetében metanolt, alumíniumot, krómot és kobaltot is találtak.

Ezt az SK Battery simán megúszta egy figyelmeztetéssel, ahogyan a 2022. májusában áramütést szenvedett munkás esetében is.

Az iváncsai gyárban először 2023. júniusában lett rosszul 12 ember, mert a beruházó nem jelentette be, hogy rákkeltő anyagokkal dolgoznak.

Ennek ellenére augusztusban az iváncsai üzem is megkapta a környezethasználati engedélyét.

A Jobbik-Konzervatívok nemcsak az akkumulátorgyárak telepítése ellen tiltakozott, de arra is felhívták a figyelmet, hogy a gyárakba szerződtetett főleg ázsiai vendégmunkások megjelenése milyen társadalmi, demográfiai veszélyekkel járhat, nem beszélve az alacsony bérekről, ami a magyar munkavállalók jövedelmét is hátrányosan érinti. Brenner Koloman a Jobbik-Konzervatívok frakcióvezető-helyettese és Szanyi Gábor oroszlányi önkormányzati képviselő beszéltek erről a komáromi gyár előtt.

(alfahir.hu, fotó: Google Maps)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap képe

Így szeretne Makó fürdőváros lenni: derékig érő gazzal találkozhatnak a turisták (és a helyiek) a Hagymatikum mögött.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink