ūüďļ A nap t√©m√°ja: A korm√°ny a b√©rek helyett a k√ľlf√∂ldi vend√©gmunk√°sok sz√°m√°t n√∂veli

A Fidesz-korm√°ny strat√©gi√°ja 2010 √≥ta az, hogy tudatosan, tervezetten √©s sz√°nd√©koltan alacsonyan tartott munkab√©rekkel cs√°b√≠tja haz√°nkba a multinacion√°lis nagyv√°llalatokat. Ennek egyik leg√ļjabb eszk√∂ze, hogy ha a magyarok nem dolgoznak √©hb√©r√©rt, akkor a harmadik vil√°gb√≥l behozott munkav√°llal√≥kkal helyettes√≠tik ŇĎket. A Jobbik-Konzervat√≠vok ezt ,,szervezett b√©rmunk√°s-import” n√©ven emlegetik √©s elfogadhatatlannak tartj√°k. Az ellenz√©ki p√°rt szerint a magyarok b√©reinek felz√°rk√≥ztat√°s√°val lehetne ez ellen tenni.

Hi√°ba szidj√°k a nyugatot, a korm√°ny m√©gis oda ŇĪzte rengeteg honfit√°rsunkat az alacsony b√©rekkel. A haz√°nkb√≥l t√∂rt√©nŇĎ kiv√°ndorl√°s t√∂rt√©nelmi t√°vlatban szeml√©lve is kiemelkedŇĎ m√©rt√©ket mutatott az elm√ļlt √©vekben. M√°r szinte nincs olyan ember, akinek ne lenne nyugaton √©lŇĎ csal√°dtagja. A haz√°jukat elhagy√≥k oka √°ltal√°ban az, hogy jobb meg√©lhet√©st keresnek, de vannak, akik az itthoni b√©r√ľkbŇĎl egy√°ltal√°n nem tudn√°nak meg√©lni. Aki egyszer kiment, hi√°ba szeretne hazat√©rni, m√°r nem val√≥sz√≠nŇĪ, hogy visszaj√∂n.

A Jobbik-Konzervat√≠vok aleln√∂ke √©s orsz√°ggyŇĪl√©si k√©pviselŇĎje, Z. K√°rp√°t D√°niel errŇĎl a k√∂vetkezŇĎket mondta:

Sz√°zezrek v√°ndoroltak ki k√©nyszerbŇĎl, de a korm√°ny ennek megold√°s√°ra nem mutatott fel semmit ‚Äď mondjuk egy lakhat√°si programot ‚Äď, ami itthon tarthatta volna ŇĎket. Ezzel szemben brut√°lisan magas ad√≥k s√ļlytj√°k a magyar munkav√°llal√≥kat ‚Äď gondoljunk csak a rekorder 27 sz√°zal√©kos √ĀF√Ā-ra.

A korm√°ny nem t√∂rekszik a k√ľlf√∂ld√∂n √©lŇĎ magyarok visszacs√°b√≠t√°s√°ra, ilyenfajta sz√°nd√©kot nem lehet felfedezni n√°luk. Helyette egyre jobban megk√∂nny√≠tik az idegen munk√°sok be√°raml√°s√°t, a szervezett b√©rmunk√°s-importot.

A nemzetinek mondott kormány nem a magyar munkavállalók érdekeit képviseli, hanem kiszolgálja a multikat.

Magyarorsz√°gon 2019-ben m√©g 50 ezer k√∂r√ľl volt a k√ľlf√∂ldi munkav√°llal√≥k sz√°ma. Jelenleg mintegy 81 ezer k√ľlf√∂ldi dolgozik haz√°nkban, ami csaknem k√©tszeres n√∂veked√©st jelent. Ezt a KSH nemr√©g k√∂zz√©tett adatai is al√°t√°masztj√°k, √©s a Nemzeti Foglalkoztat√°si Szolg√°lat is k√©nytelen volt beismerni.

Orb√°n Viktor m√°rciusban azt mondta, hogy a k√∂vetkezŇĎ egy-k√©t √©vben 500 ezer √ļj munkav√°llal√≥ra lesz sz√ľks√©g az orsz√°gban. Gyorsan hozz√°tette, hogy ezt ,,belsŇĎ tartal√©kb√≥l” akarj√°k megoldani. Ha viszont nem csak azt n√©zz√ľk, amit mond, hanem azt is, amit tesz, akkor l√°thatjuk, hogy a korm√°ny t√∂bb int√©zked√©se is az Eur√≥p√°n k√≠v√ľli b√©rmunk√°sok importj√°t t√°mogatta:

‚ÄĘ 2021-ben egy t√∂rv√©nym√≥dos√≠t√°ssal nagyon megk√∂nny√≠tett√©k a k√∂vetkezŇĎ orsz√°gokb√≥l √©rkezŇĎk magyarorsz√°gi munkav√°llal√°s√°t: Vietn√°m, Mong√≥lia, F√ľl√∂p-szigetek, Indon√©zia, Feh√©roroszorsz√°g, Kazahszt√°n, √Čszak-Maced√≥nia, Bosznia-Hercegovina √©s Montenegr√≥.

‚ÄĘ A k√ľlf√∂ldi tulajdon√ļ c√©gek sz√°m√°ra enged√©lyezt√©k, hogy 10 sz√°zal√©k helyett 20 sz√°zal√©kban foglalkoztassanak k√ľlf√∂ldieket.

‚ÄĘ Egy √ļjabb int√©zked√©sben egyszerŇĪs√≠tik az import b√©rmunk√°sok tart√≥zkod√°si enged√©ly√©nek megszerz√©s√©t a korm√°ny kiemelt partnerei sz√°m√°ra.

Tett√©k mindezt annak ellen√©re, hogy n√©h√°ny √©ve m√©g ,,ha Magyarorsz√°gra j√∂ssz, nem veheted el a magyarok munk√°j√°t” felirat√ļ propagandaplak√°tokkal sz√≥rt√°k tele az orsz√°got, √©s a FidesztŇĎl most sem √°ll messze a ,,migr√°nsoz√°s” √©s a gazdas√°gi bev√°ndorl√≥kkal val√≥ riogat√°s.

M√°r az ukr√°noknak sem √©ri meg az a nyomor√ļs√°gos b√©r, amit Magyarorsz√°gon kapnak.

K√∂zhely, hogy Ukrajn√°ban nagyon alacsonyak a munkab√©rek, ez√©rt azt√°n rengeteg ukr√°n keres munk√°t k√ľlf√∂ld√∂n ‚Äď ez Putyin h√°bor√ļja √≥ta m√©g ink√°bb √≠gy van. Ennek ellen√©re az ukr√°nok magyarorsz√°gi munkav√°llal√°sa egyre kisebb m√©rt√©kben n√∂vekszik, mert nem csak nyugatra, de a k√∂rnyezŇĎ orsz√°gokban, p√©ld√°ul Csehorsz√°gban, Lengyelorsz√°gban √©s Szlov√°ki√°ban magasabb b√©reket kapnak.

A fentiek ellen√©re m√©g mindig az ukr√°n vend√©gmunk√°sok vannak legt√∂bben t√∂bb mint 26 ezer fŇĎvel. K√∂zel 8 ezren vannak a szlov√°k √©s a rom√°n √°llampolg√°rok, de az ŇĎ sz√°muk egyre cs√∂kken. A k√≠naiak sz√°ma mintegy 5000, de vannak m√©g t√∂r√∂k√∂k, indiaiak, mongolok √©s vietn√°miak is. A korm√°ny k√∂zben a T√°vol-Keleten kezdett vend√©gmunk√°sokat toborozni. A Jobbik-Konzervat√≠vok tudom√°sa szerint m√°r Kolumbia √©s Braz√≠lia fel√© is kiny√≠lnak a kapuk a szervezett vend√©gmunk√°s-import tekintet√©ben.

A 2021-es adatok szerint abban az √©vben 20 117 munkav√°llal√°si enged√©lyt adtak ki Eur√≥p√°n k√≠v√ľlrŇĎl import√°lt vend√©gmunk√°soknak, akiknek a sz√°ma √≠gy t√∂bb mint 30 ezerre n√∂vekedett.

A jobbikos Z. K√°rp√°t D√°niel hangs√ļlyozta:

A Jobbik-Konzervatívok közössége nemet mond a megélhetési bevándorlásra és bevándoroltatásra. Az ellenzéki párt szerint ehelyett a magyar béreket kellene fölzárkóztatni a nyugat-európaiakhoz.

A konzervat√≠v p√°rt c√©lja, hogy √ļj szab√°lyoz√°ssal akad√°lyozz√°k meg azt, hogy a multik magyarok helyett k√ľlf√∂ldiekkel t√∂lts√©g fel az √ľres munkahelyeket.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail c√≠met nem tessz√ľk k√∂zz√©. A k√∂telezŇĎ mezŇĎket * karakterrel jel√∂lt√ľk

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

Csanádi Ferenc szemléletváltást hozna Kiszomborra

√Ėsszefog√°s √©s a szeml√©letv√°lt√°s a legfontosabb programom – fogalmazott szombati z√°r√≥f√≥rum√°n Csan√°di Ferenc. A f√ľggetlen polg√°rmesterjel√∂lt szerint Kiszombornak rengeteg lehetŇĎs√©ge lenne a fejlŇĎd√©sre, ami nem is elsŇĎsorban p√©nz k√©rd√©se, hanem akarat√©.

Tov√°bb olvasom ¬Ľ