A nap témája: A kormány időkorláttal végtelenítené a veszélyhelyzetet

Egy frissen benyújtott törvénymódosító-javaslat értelmében akárhány alkalommal meghosszabbíthatnák a veszélyhelyzetet Magyarországon, ám legfeljebb 180 nappal – írja a parlament honlapja.

A védelmi és biztonsági tevékenységek összehangolásáról szóló 2021. évi XCIII. törvénynek a veszélyhelyzet meghosszabbításával összefüggő módosításáról című törvénymódosító 2022. november 1-jén lépne hatályba. Ennek értelmében november 1-től a veszélyhelyzet 30 napon túli meghosszabbítására az Országgyűlés felhatalmazását alkalmanként legfeljebb 180 napra kérheti, mégpedig úgy, hogy a felhatalmazás egymás után többször is megadható.

Tehát az Országgyűlés – maximum – 180 nappal újból és újból meghosszabbíthatná a veszélyhelyzetet „az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, illetve humanitárius katasztrófára tekintettel, valamint ezek magyarországi következményeinek az elhárítása érdekében.”

„Az új alkotmányos szabályok szerint a Kormány szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, háborús helyzet vagy humanitárius katasztrófa, továbbá az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető súlyos esemény esetén, valamint ezek következményeinek az elhárítása érdekében harminc napra veszélyhelyzetet hirdethet ki. A Kormány különleges jogrendben rendeletet alkothat, amellyel – sarkalatos törvényben meghatározottak szerint – egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, valamint egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat” – szerepel az indoklásban, melyet a HVG vett észre.

Jobbik: Sunnyogva tenne a kormány újabb lépést a teljhatalom felé?

Az ellenzéki párt szerint Kocsis Máté ismét kreatív kedvében volt, új törvényjavaslata értelmében a kormány gyakorlatilag érdemi indoklás nélkül, az idők végezetéig meghosszabbíthatná a veszélyhelyzetet. A Jobbik szerint az új javaslat nem több, mint a kormány újabb lépése a teljhatalom felé. Mint írták, már az is szégyenletes, hogy a kormány a háborúval próbálja magyarázni az elmúlt 12 év elhibázott gazdaságpolitikáját.

Azt érthetőnek tartják, hogy a háború miatt veszélyhelyzetet rendeltek el, de a Jobbik szerint ezen időszakot semmi másra nem használták, csak saját érdekeik érvényesítésére, átgondolatlan és a magyarok számára káros törvények meghozatalára, oligarcháik zsebeinek hizlalására.

Elég, ha visszagondolunk a két nap alatt átvert katatörvényre vagy az állami polihisztor, Mészáros Lőrinc MVM-es érdekeltségeire.

A Jobbik szerint a most benyújtott törvényjavaslat minden lehetőséget megadna az Orbán-kormánynak, hogy ezt ellenőrizhetetlenül és végeláthatatlanul folytassa. Egy felelős kormány ilyen vészterhes időkben nem azzal foglalkozna, miként biztosítsa be a hatalmát, hanem azzal, hogy segítse érdemben a magyar embereket. Ehhez képest szó nélkül leszavazták a Jobbik áfacsökkentő javaslatait, megszüntették a rezsicsökkentést, amivel még nehezebb helyzetbe hozták a magyar kis- és középvállalkozókat, a magyar családokat, tette hozzá közelményében a Jobbik.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

128 éve született Török Sophie (született Tanner Ilona) Baumgarten-díjas író, költő, Babits Mihály felesége.

Tovább »

Jövőre sem maradunk makói naptár nélkül

A Szirbik Miklós Egyesület elkészítette a 2024. évi naptárját, amely Híres makóiak címmel jelent meg. Galamb Józseftől Pulitzeren át Mályusz Elemérig 12 híres makói fotója és rövid életrajza kapott benne helyet – számolt be róla az egyesület elnöke, Zeitler Ádám.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink