Az önkormányzat ismét a JAG-ot hozza lehetetlen helyzetbe

Néhány éve a József Attila Gimnázium akkori igazgatóját, Rója Istvánt próbálta megalázni egy testületi ülésen Farkas Éva Erzsébet és a fideszes képviselők. Most az Erdei János Városi Sportcsarnok bezárásával 450 diák testnevelés óráját lehetetlenítenék el.

A mindennapos testnevelést a Fidesz-kormány vezette be 2012 szeptemberétől. Az addigi 2-3 testnevelés órát 5-re emelték. Ezt eleinte kétkedve fogadták a szülők, tanárok, azonban a Nemzeti Egységes Tanulói Fittségi Teszt eredményeiből látszik, a mindennapos testnevelés kimutatható pozitív egészségügyi hatást gyakorol a tanulók fittségi állapotára.

Az iskolák legnagyobb legnagyobb gondja a sűrű órákkal kapcsolatban a helyszín volt. A Makói József Attila Gimnázium ilyen szempontból szerencsés, ugyanis fizikailag össze van kötve az iskola és a városi sportcsarnok, így megoldották az órákat, több osztálynak is egyszerre. A hely kérdése azonban tegnap óta itt is fenn áll.

Mint az ismert, a fideszes többségű képviselő-testület döntésének értelmében, rezsicsökkentései okokkal magyarázva bezárják október 17-től a sportcsarnokot. Ez 450 gimis diák testnevelés óráját nehezíti meg – erre figyelmeztetett a szerdai testületi ülésen Zeitler Ádám. Farkas Éva Erzsébet polgármester erre kijelentette:

,,az önkormányzatnak nincs oktatási feladatellátási kötelezettsége.”

Hozzátette, segítik a megoldás megtalálásában az iskolát fenntartó Hódmezővásárhelyi Tankerületet.

Információnk szerint ma délután ül össze a JAG vezetése és a tankerület, hogy kitaláljanak valamit. Az iskolának van egy sportszobája, de ott csak egy osztály fér el és kicsi az öltöző is. Gimis forrásaink szerint van olyan elképzelés, hogy tanteremből alakítanak ki tornaszobát, de ott is az öltöző helye a megoldatlan. Továbbá van olyan, hogy három osztálynak van egyszerre órája – ezt a sportcsarnokban megoldották, a tornaszobával most azonban kérdéses, hogy valósítják meg. Az is nagy segítség volt, hogy amikor ütközés volt, akkor egy-egy osztály átment a tanuszodába. Most azonban ezt is lezárják költségcsökkentés miatt.

Most a diákok, 2017-ben Rója István

Véletlen, vagy sem, de az önkormányzat néhány éve már ,,beleszállt” a József Attila Gimnáziumba. Egy 2017-es testületi ülésen nem támogatták Rója István igazgatói pályázatát, az indokok egészen abszurdak voltak, egy része már a megalázás kategóriába esett. Akkor végül a fideszes többségű testület elképzelése célt ért, a minisztérium nem nevezte ki újra Róját igazgatónak.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink